Πάσχα - Μεγάλο Αφιέρωμα

Οι πρωταγωνιστές του Θείου Δράματος, τα πιο γνωστά τροπάρια, τα έθιμα και κλασσικά εορταστικά διηγήματα.

Μεγάλο αφιέρωμα του “Σαν Σήμερα .gr” για το Πάσχα.
Διαβάστε για τους πρωταγωνιστές του Θείου Δράματος, τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, τα έθιμα και κλασσικά εορταστικά διηγήματα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης.

Καθιερώθηκε από τους Αποστόλους ως ανάμνηση της σταυρικής θυσίας του Ιησού, από την οποία πηγάζει η σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν βιώνονται με την ίδια κατάνυξη και τον ίδιο ενθουσιασμό από ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο για το θάνατό του.

Διαφορές υπάρχουν και ως προς τον χρόνο εορτασμού του Πάσχα από τα δύο βασικά ρεύματα του Χριστιανισμού.

Οι Ορθόδοξοι μένουν πιστοί στην απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325), ότι το Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των γεγονότων.

Οι Δυτικοί μετά την υιοθέτηση του Γρηγοριανού Ημερολογίου εγκατέλειψαν αυτή την παράδοση. Το Χριστιανικό Πάσχα έλκει την καταγωγή του από το αντίστοιχο Ιουδαϊκό, τη μεγάλη εορτή του Ιουδαϊσμού, που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο.

Το Πάσχα στον ελληνικό χώρο έχει ένα πλούσιο εθιμικό κύκλο που αρχίζει από το Σάββατο του Λαζάρου και συνεχίζεται την εβδομάδα της Διακαινησίμου, που θεωρείται συνέχεια της Λαμπρής, σύμφωνα με τη διδασκαλία της εκκλησίας.


Ιησούς Χριστός

Ιησούς Χριστός

Υιός του Θεού, Θεάνθρωπος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και Ιδρυτής του Χριστιανισμού, της πρώτης σε απήχηση θρησκείας του κόσμου.

Το Πάσχα

Το Πάσχα

Άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 1888, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, στην εφημερίδα «Εφημερίς» των Αθηνών.

Πάσχα Ρωμέικο

Πάσχα Ρωμέικο

Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρωτοδημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου του 1891 στο περιοδικό «Αττικόν Μουσείον», με τον υπότιτλο «σύγχρονος ηθογραφία».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ