Άννας: Ο «αναρμόδιος» δικαστής του Χριστού

Ο Χριστός ενόπιον του Άννα, πίνακας του Ντούτσιο

Ο Άννας (Χανάν στα αραμαϊκά) ήταν αρχιερέας των Ιουδαίων την εποχή του Ιησού Χριστού και συνδέθηκε με τα Πάθη Του (Ιω. ιη13, 24, Λουκ.γ 2, Πραξ.
δ’ 6)

Ο Άννας (ή Ανανός, σύμφωνα με τον ελληνίζοντα ιουδαίο ιστορικό Ιώσηπο) ήταν γιος του Σηθ και καταγόταν από εβραϊκή οικογένεια της Αιγύπτου.

Από το 6 έως το 15 μ.Χ. διετέλεσε αρχιερέας των Ιουδαίων. Επί της δικής του αρχιερατείας οι Ρωμαίοι κατάργησαν οριστικά με διάταγμα την ισοβιότητα του αρχιερατικού αξιώματος. Παρά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ο Άννας διατήρησε τον τίτλο και κυρίως την επιρροή του.

Εξ αυτού του λόγου, όταν συνελήφθη ο Ιησούς τον έφεραν πρώτα ενώπιόν του και όχι στο γαμπρό του Καϊάφα, που ασκούσε καθήκοντα αρχιερέα. Ο Άννας ρώτησε τον Χριστό για τη διδασκαλία και τους μαθητές του. Κι εκείνος απάντησε: «Τίποτα το κρυφό δεν δίδαξα. Ρώτησε λοιπόν αυτούς που με άκουσαν τι δίδαξα». Η απάντησή του όμως θεωρήθηκε αυθάδης κι ένας υπηρέτης τον ράπισε, λέγοντάς του: «Έτσι αποκρίνονται στον αρχιερέα;» Και ο Χριστός του είπε: «Αν μίλησα άσχημα πες μου το, αν όμως μίλησα καλά, γιατί με χτυπάς;». Αμέσως μετά ο Άννας έστειλε τον Χριστό δεμένο στον Καϊάφα.

Ο Άννας υπήρξε πολύ πλούσιος κι έζησε κατά τον Ιώσηπο περί τα 90 χρόνια.

Με τους δύο αυτούς αρχιερείς των Ιουδαίων συνδέθηκε η παροιμιώδης φράση «απ’ τον Άννα στον Καϊάφα», που λέγεται μέχρι σήμερα στην περίπτωση που κάποιος πολίτης ταλαιπωρείται από μια δημόσια υπηρεσία σε αναζήτηση αρμοδιότητας στη διεκπεραίωση μιας υπόθεσής του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ