Ταυτότητα

Το “Σαν Σήμερα .gr” είναι ένα ζωντανό ιστορικό αρχείο. Η Τράπεζα Πληροφοριών που διαθέτει διευρύνεται συνεχώς, καθώς η συντακτική μας ομάδα καταγράφει καθημερινά όλα τα σημαντικά γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας και τα αρχειοθετεί, ακολουθώντας ουσιαστικά το νήμα της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η βάση δεδομένων μας εμπλουτίζεται διαρκώς με ιστορικά γεγονότα και στοιχεία για προσωπικότητες που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς, από το πρόσφατο παρελθόν έως την αρχαιότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δυναμικό εγχειρίδιο, στο οποίο μπορεί να ανατρέχει ο καθένας ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να αναζητήσει πληροφορίες του παρελθόντος και να τις ταξινομήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Επιπλέον, με εκτενή άρθρα ανακαλύπτουμε καθημερινά λεπτομέρειες από τον βίο πολλών προσωπικοτήτων, εμβαθύνουμε σε γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία, αναλύουμε το ιστορικό υπόβαθρο γεγονότων του παρόντος και καταγράφουμε την τρέχουσα επικαιρότητα. Οι ενότητες Σαν Σήμερα, Χρονολόγια, Αποφθέγματα, είναι μόνο μερικές ακόμα από αυτές που θα σας δώσουν τo έναυσμα για να ξεφυλίσσετε την ιστορία στο “Σαν Σήμερα .gr”. Για να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές του, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το Κέντρο Βοήθειας.

Ιστορική Αναδρομή

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ιστορικού αρχείου, τύπου αλμανάκ, προέκυψε από τις επαγγελματικές ανάγκες δύο δημοσιογράφων, του Πάνου Ευστρατίου και του Τάκη Λεμπέση.

Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1997 και στην πρώτη του αυτή μορφή περιελάμβανε βασικές ιστορικές πληροφορίες, ελληνικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σταδιακά, το ιστορικό αυτό αρχείο άρχισε να διογκώνεται, με τον εμπλουτισμό του με περισσότερα ιστορικά γεγονότα, αλλά και την καταγραφή των σημαντικότερων στοιχείων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δεδομένου ότι στην ελληνική βιβλιογραφία δεν περιλαμβανόταν καμία ανάλογη προσπάθεια, το φθινόπωρο του 2002 αποφασίστηκε το αποτέλεσμα αυτών των πέντε ετών να δημοσιευτεί, ώστε να γίνει προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο. Ως μέσο επιλέχθηκε το Διαδίκτυο, λόγω των πλεονεκτημάτων που παρέχει έναντι του Εντύπου, της ευελιξίας του στην ανανέωση των πληροφοριών και της πρόσβασης σε αυτό χωρίς κανένα κόστος για τον αναγνώστη.

Ο πρώτος δικτυακός τόπος του “Σαν Σήμερα .gr” ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου 2002. Στην πρώτη αυτή εμβρυακή μορφή του περιελάμβανε μόνο ένα ηλεκτρονικό αλμανάκ και φιλοξενείτο σ’ έναν κοινόχρηστο διακομιστή.

Περίπου ένα χρόνο μετά, επήλθε η πρώτη αναβάθμιση, με την ενοικίαση αποκλειστικού διακομιστή, την αξιοποίηση νεώτερων τεχνολογιών και ορισμένες εικαστικές βελτιώσεις. Ο νέος ιστότοπος εγκαινιάστηκε στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση www.sansimera.gr στις 29 Αυγούστου του 2003. Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό αλμανάκ συνέχισε να διευρύνεται και από το Σεπτέμβριο του 2004 άρχισε να εμπλουτίζεται με βιογραφίες και αφιερώματα.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, την άνοιξη του 2006 αποφασίστηκε ο πλήρης επανασχεδιασμός του “Σαν Σήμερα .gr” και η μετεξέλιξή του σε μία ηλεκτρονική πύλη ιστορίας, και όχι μόνο. Το αρχείο του εμπλουτίστηκε με αποφθέγματα, ιστορικά Παγκόσμιων Ημερών κ.ά., ενώ προστέθηκαν και τομείς που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα. Επίσης, αναπτύχθηκε και μία σειρά νέων υπηρεσιών για τους επισκέπτες, αλλά και για ιδιοκτήτες ιστοτόπων. Ο πλήρως ανανεωμένος δικτυακός τόπος εγκαινιάστηκε στις 13 Μαΐου του 2006.

Το φθινόπωρο του 2011, έχοντας συμπληρώσει 9 χρόνια ζωής, το “Σαν Σήμερα .gr” ενηλικιώνεται. Εγκαινιάζοντας την τρίτη του έκδοση στις 5 Νοεμβρίου, αναβαθμίζεται αισθητικά και τεχνολογικά, δεκαπλασιάζει τα δεδομένα της τράπεζας πληροφοριών του και παρουσιάζει μία σειρά από νέες υπηρεσίες και λειτουργίες, που το καθιστούν μοναδικό για τα δεδομένα τουλάχιστον του ελληνικού διαδικτύου.

Ακολουθώντας τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και σχεδιαστικές τάσεις, δύο χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου του 2013, εγκαινιάζει την τέταρτη έκδοσή του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδραστικής εμπειρίας του επισκέπτη στο δικτυακό τόπο και της λειτουργικότητας των υπηρεσιών του.

Η πέμπτη έκδοση του «Σαν σήμερα .gr» εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου του 2016 και ήταν μία από τις σημαντικότερες στη μακρόχρονη ιστορία του, καθώς εκτός από τον πλήρη επανασχεδιασμό του εικαστικού, αναδομήθηκε εξ’ αρχής και όλη η εφαρμογή που «κρύβεται» πίσω από τον ιστότοπο. Ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς προγραμματιστικές πρακτικές και ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής, διαθέτει πλέον μία υπερσύγχρονη υποδομή.

Η τρέχουσα έκδοση είναι η 6η κατά σειρά. Κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου του 2019, αφού προηγουμένως έγιναν σημαντικές αλλαγές στο παρασκήνιο, όσoν αφορά στη στελέχωση και τις συνεργασίες, αλλά και στο προσκήνιο, με πλήρως ανανεωμένο σχεδιασμό. Εφοδιασμένο με νέες δυνατότητες, ήρθε η ώρα να εισέλθει και στο χώρο της ενημέρωσης, με το κύρος και κυρίως με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, έχοντας ως γνώμονα τη διεύρυνση της προσφοράς του στο ελληνικό διαδίκτυο.

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ