Κέντρο Βοήθειας

Καλώς ήρθατε στο Κέντρο Βοήθειας του “Σαν Σήμερα .gr” !

Εδώ θα βρείτε οδηγίες και ιδέες για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες που σας παρέχει η Τράπεζα Πληροφοριών, καθώς και απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα.

Τι είναι η Τράπεζα Πληροφοριών;

Η Τράπεζα Πληροφοριών είναι ο γνωσιακός πυρήνας του «Σαν Σήμερα .gr». Περιλαμβάνει στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες γεγονότα και προσωπικότητες, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Διευρύνεται συνεχώς, ενώ καθημερινά σ' αυτή καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, που θα αποτελέσουν την ιστορία του μέλλοντος. Πληροφορίες σχετικά με τις πηγές και τη βιβλιογραφία που χρησιμοποιούμε μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όλα αυτά τα δεδομένα καταχωρίζονται παραμετροποιημένα και με τη χρήση αναλυτικών φίλτρων, ώστε να είναι δυνατή η ανάσυρση και ταξινόμησή τους με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι, μπορείτε να εντοπίσετε πολύ πιο εύκολα την πληροφορία που αναζητάτε ή να δημιουργήσετε αναλυτικά χρονολόγια σχεδόν για οτιδήποτε!

Πώς χρησιμοποιώ την Τράπεζα Πληροφοριών;

Μεταβείτε στην Τράπεζα Πληροφοριών και χρησιμοποιείστε τη φόρμα αναζήτησης. Κατά περίπτωση, συμπληρώστε κάποια ή όλα τα πεδία που περιλαμβάνει:

 • Λέξη - Κλειδί: Συμπληρώστε το λήμμα που αναζητάτε. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πεδία, μπορείτε να επικεντρώσετε τα αποτελέσματα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή περιοχή. Αφήστε το πεδίο κενό για προβολή όλων των εγγραφών με βάση τα υπόλοιπα κριτήρια.
 • Περίοδος: Συμπληρώνοντας τα δύο πεδία της Περιόδου (από έτος - έως έτος) μπορείτε να περιορίσετε το χρονικό εύρος της αναζήτησή σας. Εάν σας ενδιαφέρει μόνο ένα συγκεκριμένο έτος, δώστε την ίδια τιμή και στα δύο πεδία. Αφήστε τα πεδία κενά για αναζήτηση σε όλο το εύρος.
 • Περιοχή: Επιλέξτε εάν τα αποτελέσματα της αναζήτησης επιθυμείτε να αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο ή/και τον υπόλοιπο κόσμο.
 • Κατηγορία: Επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες κατηγορίες για να στοχεύσετε την αναζήτησή σας σε μία συγκεκριμένη θεματολογία.
 • Υποκατηγορία: Εάν έχετε επιλέξει Κατηγορία, μπορείτε να εξειδικεύσετε ακόμη περισσότερο την αναζήτησή σας, επιλέγοντας και Υποκατηγορία.

Παράδειγμα 1
Λέξη κλειδί: πρωτάθλημα, Περίοδος: Από έτος 1989 - Έως έτος 1990, Περιοχή: Ελλάδα, Κατηγορία: Αθλητισμός, Υποκατηγορία: Ποδόσφαιρο.
Συμπληρώνοντας τη φόρμα με τα παραπάνω στοιχεία, θα εμφανιστούν όλες οι εγγραφές σχετικά με το πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο την περίοδο 1989 - 1990.

Παράδειγμα 2
Περίοδος: 1950 - 1950, Περιοχή: Κόσμος, Κατηγορία: Φυσικές Καταστροφές.
Η παραπάνω αναζήτηση θα επιστρέψει τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στον κόσμο (εκτός Ελλάδας και Κύπρου) το 1950.

Εάν θέλετε να δείτε γεγονότα, γεννήσεις και θανάτους μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας, μεταβείτε στην ενότητα Σαν Σήμερα. Για την εμφάνιση όλων των δεδομένων ενός έτους ανά μήνα, χρησιμοποιήστε τις Ανασκοπήσεις.

Η Αναζήτηση δεν επέστρεψε αποτελέσματα. Γιατί;

Εάν η αναζήτηση στην Τράπεζα Πληροφοριών δεν επέστρεψε αποτελέσματα, οι παρακάτω συστάσεις ίσως βοηθήσουν:

 • Δοκιμάστε να διευρύνετε τα κριτήρια της αναζήτησής σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι η αναζήτησή σας είναι ορθογραφημένη.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε λατινικούς χαρακτήρες, ακόμα και για μη ελληνικά ονόματα.
  π.χ. Αναζητείστε για Τζον αντί για John.
 • Μη χρησιμοποιείτε διφθόγγους που δεν υπάρχουν στα Ελληνικά.
  π.χ. Αναζητείστε για Μακάρτνεϊ αντι για ΜακΚάρτνεϊ.
 • Στην εξελληνισμένη γραφή ονομάτων χρησιμοποιείστε μόνο Ι, Ε και Ο.
  π.χ. Αναζητείστε για Τσέχοφ αντί για Τσέχωφ.
 • Χρησιμοποιείστε λέξεις - κλειδιά που έχουν περισσότερους από τρεις χαρακτήρες.
  π.χ. Η αναζήτηση για Νιλ δεν θα επιστρέψει αποτελέσματα, παρότι υπάρχουν καταχωρημένες προσωπικότητες, όπως ο Νιλ Άρμστρονγκ.
 • Θυμηθείτε ότι εμφανίζονται μόνο οι εγγραφές που περιέχουν όλους τους όρους αναζήτησης.
  π.χ. Η αναζήτηση Ανδρέας Παπανδρέου θα εμφανίσει αποτελέσματα μόνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι για τον Γεώργιο Παπανδρέου. Επίσης η αναζήτηση Νιλ Άρμστρονγκ δεν θα επιστρέψει αποτελέσματα, διότι περιέχει λέξη - κλειδί με τρεις χαρακτήρες.
 • Δοκιμάστε διαφορετικές λέξεις - κλειδιά.
  π.χ. Αναζητείστε για Παγκόσμιο Κύπελλο αντί για Μουντιάλ.

Τι είναι η ενότητα “Σαν Σήμερα” και τι προσφέρουν οι διάφορες εκδόσεις;

Η ενότητα Σαν Σήμερα παρουσιάζει τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους κάθε ημερομηνίας, με χρονολογική σειρά. Η Βασική Έκδοση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες εγγραφές, ενώ η Πλήρης Έκδοση όλες τις διαθέσιμες εγγραφές της ημερομηνίας. Η Προσαρμοσμένη Έκδοση σας επιτρέπει να εξειδικεύσετε τη θεματολογία, π.χ. Σαν Σήμερα στον Αθλητισμό ή τη Μουσική.

Για να δημιουργήσετε μία Προσαρμοσμένη Έκδοση, μεταβείτε στην ενότητα Σαν Σήμερα. Στη φόρμα που θα βρείτε στην κορυφή της σελίδας, επιλέξτε ημερομηνία, έκδοση Προσαρμοσμένη, κατηγορία, υποκατηγορία, περιοχή ενδιαφέροντος (Ελλάδα, Κύπρος, Κόσμος) και πατήστε Προβολή.

Για να δείτε την Πλήρη Έκδοση ή να δημιουργήσετε μία Προσαρμοσμένη Έκδοση θα πρέπει να έχετε συνδεθεί στο λογαριασμό σας και να είναι ενεργή τουλάχιστον η Βασική Συνδρομή.

Τι είναι οι Ανασκοπήσεις και πώς τις χρησιμοποιώ;

Οι Ανασκοπήσεις παρουσιάζουν όλα τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους ενός έτους, ανά μήνα. Μεταβείτε στην ενότητα Ανασκοπήσεις. Στη φόρμα που θα βρείτε στην κορυφή της σελίδας επιλέξτε έτος και μήνα και πατήστε Προβολή.

Για να κάνετε χρήση αυτής της υπηρεσίας θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος και να είναι ενεργή τουλάχιστον η Βασική Συνδρομή.

Ποιες είναι οι διαφορές της Βασικής και της Χρυσής Συνδρομής;

Η Βασική Συνδρομή παρέχει πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις της ενότητας Σαν Σήμερα και στις Ανασκοπήσεις. Η Χρυσή Συνδρομή παρέχει επιπλέον πρόσβαση στην Τράπεζα Πληροφοριών, στα Χρονολόγια και σε όλο το υπόλοιπο premium περιεχόμενο.

Και οι δύο τύποι συνδρομών παρέχουν πρόσβαση σε συνδρομητικό περιεχόμενο αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Μάθετε περισσότερα για τις Συνδρομές εδώ.

Ο λογαριασμός μου έχει απενεργοποιηθεί! Γιατί;

Υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες για τον αποκλεισμό του λογαριασμού σας:

 • Αν κάνετε περισσότερες από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης, ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί προσωρινά, για λόγους ασφάλειας. Μπορείτε να ξαναπροσπαθείσετε μετά από 30 λεπτά. Αν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση ενός νέου εδώ.
 • Ο λογαριασμός σας μπορεί να απενεργοποιηθεί επίσης, αν καταγραφεί ύποπτη δραστηριότητα, όπως η χρήση του από πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Η σύνδεση από πολλές διαφορετικές IP διευθύνσεις υποδεικνύει πως είτε ο κωδικός σας έχει υποκλαπεί, είτε τον έχετε κοινοποιήσει σε τρίτους, γεγονός που αντιβαίνει στους όρους χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση του λογαριασμού σας στις υπηρεσίες του “Σαν Σήμερα .gr” θα απενεργοποιηθεί, αρχικά για 24 ώρες. Προτείνουμε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασή σας μόλις αυτό είναι εφικτό και αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης.
 • Τέλος, ο λογαριασμός σας μπορεί να απενεργοποιηθεί επ' αόριστο ή και να διαγραφεί, εάν διαπιστώσουμε ότι παραβιάζετε τους Όρους Χρήσης, π.χ. αναδημοσιεύοντας κείμενα του “Σαν Σήμερα .gr” στο ιστολόγιό σας.

Έχω ακόμα απορίες...

Εάν δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημά σας ή έχετε κάποια άλλη απορία που δεν περιλαμβάνεται στο Κέντρο Βοήθειας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα.