Χριστούγεννα 2023 - Πρωτοχρονιά 2024

Γνωρίστε την ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και της «Άγιας Νύχτας», ανακαλύψτε χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο και διαβάστε κλασσικά εορταστικά διηγήματα.

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου από τις Εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Για τις Δυτικές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο σταυρικός θάνατος και η Ανάσταση του Κυρίου.

Κατά συνεκδοχή, Χριστούγεννα ονομάζεται όλο το εορταστικό δωδεκαήμερο από την ημέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) έως την εορτή των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου).

Το διάστημα αυτό πλαισιώνεται από μεγάλη ποικιλία εθίμων, πολλά από τα οποία έχουν προχριστιανικές καταβολές, που δίνουν όμως πανηγυρικό τόνο, όχι μόνο στις τρεις μεγάλες εορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια), αλλά σε όλες τις ενδιάμεσες μέρες.

Η περίοδος των Χριστουγέννων δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους ανθρώπους της τέχνης. Έχει γραφεί πληθώρα έργων που αναφέρονται στην περίοδο αυτή ή έχουν ως φόντο τα Χριστούγεννα, με πιο χαρακτηριστικές, τη νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» και στα καθ' ημάς τα επίκαιρα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση μετατρέπουν σε εικόνα λογοτεχνικά έργα και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, ενώ ο κόσμος της μουσικής από τη λόγια έως τη δημοφιλή εμπνέεται συχνά από το πνεύμα των Χριστουγέννων.


Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Το Άστρο της Βηθλεέμ

Το Άστρο της Βηθλεέμ

Ουράνιο φαινόμενο, που σχετίζεται με τη γέννηση του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου υπάρχουν οι δύο μοναδικές ευαγγελικές περιγραφές για την εμφάνισή του...

Η Σφαγή των Νηπίων

Η Σφαγή των Νηπίων

Σύμφωνα με τις Γραφές εκτυλίχθηκε στη Βηθλεέμ λίγο μετά τη γέννηση του Ιησού Χριστού, με διαταγή του διανοητικά ανισόρροπου βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη του Μεγάλου.

Κάλαντα

Κάλαντα

Ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα, που ψάλλουν τα παιδιά κατά τις παραμονές μεγάλων εορτών, όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια...

Frosty the Snowman

Frosty the Snowman

Δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι, σε μουσική του Τζακ Ρόλινς και στίχους του Στιβ Νέλσον. Κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, με τη φωνή του Τζιν Ότρι.

Donde Esta Santa Claus?

Donde Esta Santa Claus?

Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που επανήλθε στην επικαιρότητα τον χειμώνα του 2013 στη χώρα μας, εξαιτίας της χρησιμοποίησής του σε διαφημιστική καμπάνια των πολυκαταστημάτων Jumbo.

Boxing Day

Boxing Day

Έτσι ονομάζεται η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, 26η Δεκεμβρίου, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και στις περισσότερες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας με χριστιανικό πληθυσ…

Το Χριστόξυλο

Το Χριστόξυλο

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, την παραμονή των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο και γερό ξύλο...

Το Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι γυναίκες προς τιμήν του Χριστού με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τη μορφή, το σχήμα και τον στολισμό…

Κλωνάρια στο τζάκι

Κλωνάρια στο τζάκι

Θεσσαλικό έθιμο της ημέρας των Χριστουγεννών. Επιστρέφοντας στο σπίτι από την εκκλησία, τα νεαρά κορίτσια και αγόρια τοποθετούν δίπλα στο αναμμένο τζάκι μικρά κλαδιά δέντρων, που α…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ