Η θρησκευτική εορτή της Παρουσίας

Η Παρουσία ή Έλευση (Adventus στα λατινικά) είναι η λειτουργική περίοδος της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένων Προτεσταντικών ομολογιών, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελείται η πνευματική προετοιμασία των πιστών ενόψει της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, δηλαδή της Γέννησης του Ιησού Χριστού (Πρώτη Έλευση) και ταυτόχρονα τους υπενθυμίζεται η μελλοντική Δεύτερη Έλευση του Χριστού, γνωστή ως Δευτέρα Παρουσία. Ιστορικά δεν είναι διακριβωμένο το πότε ξεκίνησε η θρησκευτική αυτή εορτή, επισήμως πάντως καθιερώθηκε από τη Σύνοδο της Τουρ το 567.

Η θρησκευτική εορτή της Παρουσίας εκτείνεται στις τέσσερις Κυριακές πριν από την 25 Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά τιμάται η Γέννηση του Θεανθρώπου. Η πρώτη Κυριακή (1 Δεκεμβρίου 2024), με την οποία ξεκινάει το λειτουργικό έτος στη Δυτική Χριστιανοσύνη, είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία, η δεύτερη (8 Δεκεμβρίου 2024) και η τρίτη (15 Δεκεμβρίου 2024) στον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή, που προφήτευσε την έλευση του Ιησού και η τέταρτη Κυριακή (22 Δεκεμβρίου 2024) είναι αφιερωμένη στα γεγονότα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια της Παρουσίας, πολλές οικογένειες στολίζουν το σπίτι τους με ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι με τέσσερα κεριά. Κάθε Κυριακή ανάβουν από ένα, μέχρι τελικά να ανάψουν όλα τα κεριά στο στεφάνι. Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες κρατούν ημερολόγιο και μετρούν αντίστροφα την έλευση των Χριστουγέννων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ