Το έθιμο της Καμήλας στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Το έθιμο της «Καμήλας» αναβιώνει κάθε χρόνο στη Γαλάτιστα του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει το δρώμενο, που διοργανώνουν ανήμερα των Θεοφανίων πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Οι επισκέπτες της Γαλάτιστας έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Βυζαντινό Πύργο της και ν’ απολαύσουν πίτες, παραδοσιακά εδέσματα και λουκάνικα, μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Το έθιμο της «Καμήλας» έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και αναπαριστά την αρπαγή της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς από τον αγά του χωριού, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του. Η ιστορία θέλει τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας ν’ ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, να σκαρφίζονται το τέχνασμα της καμήλας, κάτι παρόμοιο με το Δούρειο Ίππο, κατασκευάζοντας μία υποτυπώδη καμήλα, για ν’ ελευθερώσουν την κοπέλα.

Κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από χοντρά ρούχα υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο. Οι νέοι του χωριού ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες.

Την επομένη, εορτή του Αϊ- Γιαννιού, γίνεται η αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Σύμφωνα με το έθιμο, νύφη και κουμπάρα, είναι άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, καθώς εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια.

Οι φίλοι του γαμπρού, με συνοδεία οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα. Με την κουμπάρα κατευθύνονται στο σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες αλλά και με καβαλαραίους συνοδεία, πηγαίνουν και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή καταλήγει στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ