Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας

Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας (1893 – 1987)
Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας (1893 – 1987)

Πολιτικός, λογοτέχνης, νομικός και δημοσιογράφος, γνωστός και με το φιλολογικό ψευδώνυμο Γεώργιος Αθάνας. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της «Αποστασίας».

Ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας γεννήθηκε στη Ναύπακτο στις 9 Φεβρουαρίου 1893. Μετά την περάτωση των γυμνασιακών σπουδών του στην Πάτρα, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρχικά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δικηγορία και τη δημοσιογραφία. Γρήγορα, όμως, τον κέρδισε η πολιτική.

Το 1926, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά. Επανεκλέχθηκε βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια στις εκλογές του 1932 με το Προοδευτικό Κόμμα του Γεωργίου Καφαντάρη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στη Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 και διαλύθηκε πρόωρα από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Μετά την Κατοχή διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πλαστήρα, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας στην κυβέρνηση Σοφούλη.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 1950 και του Σεπτεμβρίου του 1951 επανεξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, ενώ διατέλεσε Υπουργός Εθνικής Παιδείας στις διαδοχικές κυβερνήσεις των Σοφοκλή Βενιζέλου και Νικολάου Πλαστήρα. Το 1956 επανεξελέγη βουλευτής με την κεντρώα Δημοκρατική Ένωση και τον Σεπτέμβριο του 1961 συμμετείχε στις διεργασίες για τον σχηματισμό της Ένωσης Κέντρου. Εξελέγη βουλευτής το 1961 και 1963 και ανέλαβε το Υπουργείο Προεδρίας στην πρώτη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 και τον θρίαμβο της Ένωσης Κέντρου, ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας ανέλαβε την προεδρία της Βουλής.

Στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη διαφωνία του με το βασιλιά Κωνσταντίνο, ο Γεώργιος Παπανδρέου οδηγήθηκε σε παραίτηση και το ίδιο βράδυ ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας ορκίστηκε πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας, που έμεινε στην ιστορία ως «Αποστασία». Η κυβέρνησή του απέτυχε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας υπέβαλε την παραίτησή του στις 20 Αυγούστου 1965.

Στην τρίτη κυβέρνηση των Αποστατών, την οποία σχημάτισε ο Στέφανος Στεφανόπουλος στις 17 Σεπτεμβρίου 1965, ο Αθανασιάδης - Νόβας ορίστηκε αντιπρόεδρος και ανέλαβε τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ως η τελευταία πολιτική παρουσία του καταγράφεται η συμμετοχή του στην ιστορική σύσκεψη της 23ης Ιουλίου 1974 υπό την προεδρία του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, στην οποία αποφασίστηκε η παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας από τους στρατιωτικούς στους πολιτικούς. Λίγες ώρες αργότερα ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σηματοδοτώντας το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και την έναρξη της Μεταπολίτευσης.

Παράλληλα με την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας δεν έπαψε από πολύ νέος ν’ ασχολείται με τη λογοτεχνία. Έγραψε ποιήματα και πεζά, ενώ το 1955 εξελέγη ακαδημαϊκός. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από την αγνή επαρχιακή ζωή και από την αγάπη του προς την ελληνική φύση, στο κλίμα και την παράδοση της ελληνικής ηθογραφίας του 19ου αιώνα. Από τις ποιητικές του συλλογές, αναφέρουμε τους τίτλους Αγάπη προς τον Έπαχτο και Πρωινό Ξεκίνημα και τη συλλογή διηγημάτων Δέκα Έρωτες.

Ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας πέθανε, σε ηλικία 93 ετών, στις 10 Αυγούστου 1987.

Στον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα αποδίδεται το τετράστιχο «Κι ήταν τα στήθια σου / άσπρα σαν τα γάλατα / και μού λεγες / γαργάλατα», εξού και το προσωνύμιο Γαργάλατας, που του είχαν «κολλήσει» οι πολιτικοί του αντίπαλοί. Όμως, όπως αναφέρει σ’ ένα άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (φ. 17902/30-3-04), το τετράστιχο γράφτηκε με σκωπτική διάθεση από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Κώστα Σταματίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ