Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

Νομομαθής και πολιτικός από την Αρκαδία. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1890. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Το 1923 αποστρατεύθηκε λόγω των φιλοβασιλικών του πεποιθήσεων και επιδόθηκε στη δικηγορία.

Το 1928 προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα και συμμετείχε στις εκλογές του 1935 χωρίς να εκλεγεί. Εισήλθε στην κυβέρνηση Δεμερτζή ως Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διατήρησε τη θέση στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά που ακολούθησε.

Με την επιβολή δικτατορίας από τον Μεταξά (4 Αυγούστου 1936), ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας. Παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1938, επειδή διαφώνησε με τον δικτάτορα για την οργάνωση της νεολαίας (ΕΟΝ), την επέμβαση της πολιτείας στα εκκλησιαστικά και την παράταση αναστολής του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάργησε τη μικτή φοίτηση των αρρένων και θηλέων στα Γυμνάσια, ένα μέτρο που διατηρήθηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του '70 και καταργήθηκε από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ράλλη. Το 1945 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και από το 1948 πρόεδρος, θέση που διατήρησε έως τον θάνατό του το 1973.

Στις 5 Μαρτίου 1958 ανήλθε στην πρωθυπουργία επικεφαλής εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή από εσωκομματική ανταρσία. Αποστολή της, η ψήφιση του εκλογικού νόμου και η διενέργεια των εκλογών της 11ης Μαΐου, τις οποίες κέρδισε και πάλι η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η κυβέρνηση Γεωργακόπουλου παραιτήθηκε στις 17 Μαΐου 1958.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος πέθανε το 1978, σε ηλικία 88 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ