Αριστείδης Μωραϊτίνης

Αριστείδης Μωραϊτίνης (1806 – 1875)
Αριστείδης Μωραϊτίνης (1806 – 1875)

Δικαστικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1806 και σπούδασε νομικά στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Με την προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια ήλθε στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε τη δικαιοσύνη κι έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου το 1861. Ο γιος του, αξιωματικός, είχε αναμιχθεί στην εξέγερση κατά του Όθωνα και σκοτώθηκε στην Κύθνο. Έλαβε μέρος στην εκλογή του βασιλιά Γεωργίου Α', τον οποίο υποδέχθηκε ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στον Πειραιά.

Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης σχημάτισε βραχύβια κυβέρνηση στις 20 Δεκεμβρίου 1867, προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, μετά την παραίτηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, λόγω της διαφωνίας του με τον βασιλιά. Τα πολιτικά πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησαν να διατηρήσουν τα υπουργεία τους και μετά τη διενέργεια των εκλογών. Ο Γεώργιος Α' αρνήθηκε και ο Μωραϊτίνης υπέβαλε την παραίτησή του στις 25 Ιανουαρίου 1868. Τον διαδέχθηκε την ίδια ημέρα ο Δημήτριος Βούλγαρης.

Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης επέστρεψε στα καθήκοντά του ως Προέδρου του Αρείου Πάγου και συνταξιοδοτήθηκε το 1871. Πέθανε στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1875.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ