Ο Αλή Πασάς για τους Έλληνες

Ο ηπειρώτης οπλαρχηγός Xρήστος Παλάσκας, που υπηρετούσε στην Αυλή του Αλή Πασά, βάπτισε τον γιο του και του έδωσε το όνομα Λεωνίδας. Το πληροφορήθηκε ο Αλή και αστειευόμενος σε συγκέντρωση Αλβανών και Ελλήνων οπλαρχηγών, στην οποία συμμετείχε και ο Παλάσκας, είπε τα παρακάτω αινιγματικά λόγια:

«Σεις οι Έλληνες κάτι τολμηρό σχέδιο έχετε στα κεφάλια σας. Και αυτά τα ονόματα ακόμη που δίνετε στα παιδιά σας θα ‘φταναν να δικαιώσουν την υποψία μου. Δεν τα βαφτίζετε πια Πέτρο, Μανώλη, Κώστα, αλλά Αριστείδη, Δημοσθένη, Λεωνίδα, Θεμιστοκλή.

Λοιπόν να ξέρετε ένα πράμα: Βλέπω γύρω μου μπουλούκι καπεταναίους μου Αρβανίτες, Έλληνες, Τούρκους, Ευρωπαίους. Ούτε να ταπεινώσω κανένα θέλω, ούτε την άξια να κατεβάσω. Οι Έλληνες ξεχωρίζετε απ’ όλους. Είσθε έξυπνοι, ικανοί, ανδρείοι.

Αλλά κοντά σ’ αυτά τα μεγάλα σας προτερήματα έχετε και τα μεγάλα σας ελαττώματα, προ πάντων την ανυπακοή και τον φθόνο. Και να γιατί δεν θα προκόψουν τα σχέδια που κλωσσάτε μέσ’ στα κεφάλια σας. Γιατί δεν θα ‘μαι εγώ εκεί να σας οδηγώ».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ