Παγκόσμια Ημέρα Τοιχοσφαίρισης (Σκουός)

Η Παγκόσμια Ημέρα Τοιχοσφαίρισης (World Squash Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοιχοσφαίρισης (WSF), του ανώτατου διεθνώς οργάνου του αθλήματος, που παίζεται με ρακέτα και μπαλάκι σε τέσσερις τοίχους και έλκει την καταγωγή του από την Αγγλία του 19ου αιώνα.

Η καθιέρωσή της ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων της τοιχοσφαίρισης στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών συμπαικτών τους, αλλά και για να προωθήσει το άθλημα.

Η τοιχοσφαίριση (γνωστή και με την αγγλική της ονομασία σκουός) είναι άθλημα που παίζεται με ρακέτα κι ένα κούφιο μπαλάκι από καουτσούκ, από δύο ή τέσσερις παίκτες, σ’ ένα χώρο με τέσσερις τοίχους. Μετά το σερβίς, οι παίκτες πρέπει να εναλλάσσονται χτυπώντας το μπαλάκι με τη ρακέτα στους τοίχους. Η μπάλα μπορεί ν’ αναπηδήσει μόνο μία φορά στο πάτωμα και οι παίκτες μπορούν να κινηθούν οπουδήποτε μέσα στα όρια του αγωνιστικού χώρου. Το παιγνίδι παίζεται στα πέντε σετ των 11 πόντων έκαστο και νικητής αναδεικνύεται αυτό που θα κερδίσει τα τρία σετ.

Η τοιχοσφαίριση είναι ένα διασκεδαστικό, αλλά και απαιτητικό παιγνίδι ευκινησίας, στρατηγικής, ταλέντου και πνευματικής και σωματικής δύναμης. Είναι ένα απίστευτα ευεργετικό παιχνίδι για την υγεία και τη φυσική κατάσταση κι έχει ψηφιστεί ως υπ’ αριθμόν ένα υγιεινό άθλημα από το περιοδικό Forbes. Μαζί με τα οφέλη για την υγεία, η τοιχοσφαίριση έχει τη δυνατότητα να παίζεται όλο το χρόνο, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες και από παίκτες οποιουδήποτε επιπέδου δεξιοτήτων.

Η προδρομική μορφή ανιχνεύεται στις φυλακές οφειλετών του Λονδίνου τον 18ο αιώνα. Τα κατοπινά χρόνια το παιγνίδι βγήκε έξω από τις φυλακές κι εξαπλώθηκε στα σχολεία. Ως άθλημα η τοιχοσφαίριση άρχισε να διαμορφώνεται το 1830 στο σχολείο αρρένων Χάροου του Λονδίνου. Οι μαθητές παρατήρησαν το κούφιο μπαλάκι, το οποίο «ζουλιόταν» («squashed») κατά την πρόσκρουσή του στον τοίχο, έκανε το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον.

Η τοιχοσφαίριση παίζεται σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο και τελεί υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Τοιχοσφαίρισης (WSF), που ιδρύθηκε το 1967 και εδρεύει στο Χέιστινγκς της δυτικής Αγγλίας. Αν και η WSF αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η τοιχοσφαίριση δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό άθλημα. Πάντως συμπεριλήφθηκε ως πρόσθετο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ στις 13 Οκτωβρίου 2023.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ