Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, μερικές εβδομάδες αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο για 30 χρόνια (1981-2011). Ανέλαβε την εξουσία το 1981 διαδεχόμενος τον δολοφονηθέντα πρόεδρο Ανουάρ Ελ Σαντάτ και παραιτήθηκε το 2011, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης».

Έμεινε για χρόνια στη φυλακή με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και της συνωμοσίας για την δολοφονία πολιτών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά την απαλλαγή του από τις περισσότερες κατηγορίες.

Ο Μουμπάρακ υπεραμυνόταν πάντοτε της αθωότητάς του και είχε πει ότι η ιστορία θα τον κρίνει ως έναν πατριώτη που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την πατρίδα του.

Πολλοί Αιγύπτιοι που έζησαν όλη την περίοδο της διακυβέρνησης του Μουμπάρακ θεωρούν ότι ήταν μια περίοδος απολυταρχίας και ευνοιοκρατικού καπιταλισμού. Η ανατροπή του οδήγησε στη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο, οι οποίες έφεραν στην εξουσία τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι έμεινε μόλις έναν χρόνο στην εξουσία καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις το 2013 οδήγησαν στην ανατροπή του από τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Σίσι, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος.

Ποιός ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ

Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1928.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1949, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορική Ακαδημία, ως πιλότος. Υπηρέτησε ως αξιωματικός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας από διάφορες θέσεις. Από τον Φεβρουάριο του 1959 έως τον Ιούνιο του 1961, ο Μουμπάρακ μετεκπαιδεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπηρέτησε ως αρχηγός πτέρυγας και διοικητής βάσης. Τον Νοέμβριο του 1967, έγινε διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Αρχηγός της Αεροπορίας και το 1972 Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας. Υπέρ του καταγράφηκε η επιτυχημένη δράση της αιγυπτιακής αεροπορίας στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ κατά του Ισραήλ το 1973.

Το 1975 ανέλαβε αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και ορκίστηκε πρόεδρος μετά την δολοφονία του Ανουάρ Ελ Σαντάτ το 1981. Κατά την διάρκεια της θητείας του βελτίωσε έτι περαιτέρω τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, παραμένοντας πιστός στην Συνθήκη Ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ, που είχε υπογράψει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπεγκίν ο προκάτοχός του το 1978.

Παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011, οπότε παραιτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου. Από την πτώση δικάστηκε πολλές φορές κυρίως για τις ευθύνες που είχε για τις δολοφονίες πολιτών κατά την διάρκεια της Αιγυπτιακής Επανάστασης.

Δύο μήνες μετά την παραίτησή του συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή και σε στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι το 2017, όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ότι διέταξε τη δολοφονία διαδηλωτών. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών στη διάρκεια της 18ήμερης εξέγερσης. Εφετείο διέταξε την επανάληψη της δίκης και η υπόθεση εναντίον του Μουμπάρακ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων αποσύρθηκε. Απαλλάχθηκε τελικά από τις κατηγορίες το 2017.

Καταδικάστηκε ωστόσο το 2015 μαζί με τους δυο γιους του για κατάχρηση δημοσίων πόρων προκειμένου να αναβαθμίσει οικογενειακές ιδιοκτησίες. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοί του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ