Δάφνη Ζέπου

Δάφνη Ζέπου (1959 – 2012)
Δάφνη Ζέπου (1959 – 2012)

Ελληνίδα ειδική στα τυριά, διεθνώς αναγνωρισμένη. Αρθρογράφος δασκάλα, σύμβουλος, επιχειρηματίας, γευσιγνώστρια, σεφ και κριτής σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας τυριού, συνεισέφερε τα μέγιστα στην αύξηση του ενδιαφέροντος των αμερικανών καταναλωτών για το εκλεκτό τυρί.

Η Δάφνη Ζέπου (Daphne Zepos) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 1959. Πατέρας της ήταν ο διακεκριμένος έλληνας διπλωμάτης Κωνσταντίνος Ζέπος. Σπούδασε μεσαιωνική Ιστορία και Αρχιτεκτονική στην Αγγλία.

Το 1987 ακολούθησε την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη, όταν ο πατέρας της ανέλαβε επικεφαλής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Στην αμερικάνικη μεγαλούπολη σπούδασε γαστρονομία στο Peter Kump’s New York Cooking School (σημερινό Institute of Culinary Education) και πρωτοδούλεψε στο ξενοδοχείο Campton Place του Σαν Φρανσίσκο ως υπεύθυνη του μπουφέ τυριών.

Από το 2002 έως και το 2005 συνδέθηκε με το Artisanal Cheese Center του εστιάτορα Τέρανς Μπρέναν, μία επιχείρηση στην οποία τα τυριά παλαιώνονται προτού διατεθούν στα εστιατόρια και τα καταστήματα. Η ίδια ήταν υπεύθυνη γήρανσης των τυριών (affineur στα γαλλικά), μιας ειδικότητας που απαιτεί ικανότητες καλλιτέχνη, χημικού και παραμάνας.

Το 2006 βοήθησε στην ίδρυση του Essex Street Cheese Company, μιας εισαγωγικής εταιρείας εκλεκτών τυριών από την Ευρώπη. Ανάμεσά τους και το αγελαδινό γαλλικό τυρί Comté, για το οποίο έλεγε ότι αποδεσμεύει «ένα τσουνάμι κρέμας» στο στόμα και «αφήνει μια απίστευτη επίγευση κρέμας και βούτυρου στη γλώσσα». Σε άλλες περιπτώσεις γινόταν πιο ποιητική, όταν δοκίμαζε κάποιο τυρί και επικαλείτο τον Όμηρο, τον Μαρκ Ρόθκο, τη σόουλ των Stax/Volt Records και τον πιανίστα Γκλεν Γκουλντ.

Το 2011 έγινε ιδιοκτήτρια του Cheese School of San Fransisco, του μοναδικού ανεξάρτητου εκπαιδευτικού φορέα των ΗΠΑ για το τυρί.

Η Δάφνη Ζέπου ήταν παντρεμένη σε δεύτερο γάμο με τον αμερικανό καλλιτέχνη Μπραντ Μπράουν. Ο πρώτος της γάμος είχε καταλήξει σε διαζύγιο. Πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο στις 3 Ιουλίου 2012, σε ηλικία 52 ετών, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ