Λευτέρης Δρανδάκις: Ο «πατέρας» του Λυκείου Ελληνίδων

Λευτέρης Δρανδάκις (1932 – 2024)
Λευτέρης Δρανδάκις (1932 – 2024)

Ο Λευτέρης Δρανδάκις υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της νεοελληνικού παραδοσιακού χορού και τραγουδιού. Υπηρέτησε το Λύκειο Ελληνίδων για 56 χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, χορογράφος και σκηνοθέτης αξέχαστων παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε διεθνή φεστιβάλ.

O Λευτέρης Δρανδάκις γεννήθηκε το 1932 στο Ρέθυμνο, όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1950 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στην τότε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο), αλλά τον κέρδισε ο χορός. Tο 1958 παρακολούθησε μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειο των Ελληνίδων και δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στη χορευτική του ομάδα.

Το 1966 άρχισε να παραδίδει μαθήματα ελληνικών χορών στο Κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων και παράλληλα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορευτικής του ομάδας. Υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση, η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων έγινε το μεγαλύτερο χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Ελλάδας και απέσπασε διακρίσεις σε φολκλορικούς διαγωνισμούς.

Tο 1973, κατόπιν πρόσκλησης της Κούλας Πράτσικα, ανέλαβε το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών στην τότε νεοϊδρυθείσα Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (KΣOT), το οποίο δίδαξε έως το 1998. Παράλληλα δίδαξε σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Αθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, Σχολή Νίκης Κονταξάκη, Σχολή Άννας Πέτροβα, Σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου) και διαρκώς ταξίδευε στην ελληνική επικράτεια συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές.

O Λευτέρης Δρανδάκις χορογράφησε και σκηνοθέτησε μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Βερόνα, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στις HΠA, στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο και στο Ανόι στο Βιετνάμ.

Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετούσε. Με τις θεματολογίες αυτές έδινε μία εντελώς άλλη διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό.

Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Λευτέρη Δρανδάκι ήταν η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εξέδωσε το Λύκειον των Ελληνίδων με χορούς και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Είχε επίσης πλούσια αρθρογραφία, πάντα με λαογραφική θεματολογία, ενώ το 1993 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα εκδόθηκαν δύο λαογραφικά τετράδια με τίτλους «Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης» και «Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο».

Ο Λευτέρης Δρανδάκις πέθανε την 1η Φεβρουαρίου 2024, σε ηλικία 82 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ