Μπομπ Γούντγουορντ: Ένας θρύλος της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Ο αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπομπ Γούντγουορντ είναι μία από τις θρυλικές μορφές της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Μαζί με τον συνάδελφό του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» Καρλ Μπερνστάιν συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ, που οδήγησε στην παραίτηση του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το καλοκαίρι του 1974.

Ο Μπομπ Γούντγουορντ γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1943 στην πόλη Τζινίβα της πολιτείας Ιλινόι των ΗΠΑ και μεγάλωσε στο Σικάγο. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους επιφανείς νομικούς της πόλης, πρώτα ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δικαστής.

Στον κοινωνικό του περίγυρο όλοι πίστευαν ότι θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του, αλλά αυτός σπούδασε ιστορία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ με υποτροφία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το 1965 πήρε το πτυχίο του και τα επόμενα πέντε χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Ναυτικού ως υπεύθυνος επικοινωνίας.

Παράτησε τη Νομική για τη δημοσιογραφία

Μετά την αφυπηρέτησή του το 1970 έγινε δεκτός στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του προς χάρη της δημοσιογραφίας. Αρχικά ζήτησε από τη διεύθυνση της εφημερίδας «The Washington Post» να κάνει μία άμισθη πρακτική άσκηση για δεκαπέντε μέρες. Έστειλε μάλιστα κάποια ρεπορτάζ, που δεν κρίθηκαν δημοσιεύσιμα από την εφημερίδα.

Οι ιθύνοντες της εφημερίδας διέγνωσαν τις ικανότητές του ως ρεπόρτερ και τον έστειλαν να «ψηθεί» σε μία εβδομαδιαία εφημερίδα της περιοχής, τη Montgomery County Sentinel. Ένα χρόνο αργότερα η «Washington Post» του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία.

Η αποκάλυψη του Σκανδάλου Γουότεργκεϊτ

Ο Μπομπ Γούντγουορντ (αριστερά) και ο Καρλ Μπερνστάιν στην αίθουσα σύνταξης της «Washington Post» τον Απρίλιο του 1973Ο Γούντγουορντ εργάστηκε αρχικά στο αστυνομικό ρεπορτάζ και με την ιδιότητά του αυτή κάλυψε τη διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ της Ουάσινγκτον. Συνεργαζόμενος με τον συνάδελφό του Καρλ Μπέρνσταϊν, αποκάλυψε ότι η διάρρηξη συνδεόταν με τα υψηλά κλιμάκια της αμερικάνικης κυβέρνησης. Για τα ρεπορτάζ του Γούντγουορντ και του Μπερνστάιν, η «Washington Post» τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1973.

Το όνομά του, όπως και του Μπερνστάιν, έγινε συνώνυμο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και το βιβλίο τους, «All the President’s Men» (1974), ήταν στην κορυφή του καταλόγου των ευπώλητων βιβλίων για αρκετές εβδομάδες. Η κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου («Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» ο ελληνικός τίτλος) το 1976 από τον σκηνοθέτη Άλαν Πάκουλα (στον ρόλο του Γούντγουορντ ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ) σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ο Γούντγουορντ συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εφημερίδα από διάφορα πόστα. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, έγινε περισσότερο γνωστός για τα βιβλία του παρά για το ρεπορτάζ του. Τα περισσότερα επικεντρώθηκαν στην υψηλή πολιτική της Ουάσινγκτον.

Η 11η Σεπτεμβρίου και οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ

Ο Γούντγουορντ ήταν επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας που με τα ρεπορτάζ της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 χάρισε ένα ακόμη Πούλιτζερ στην «Washington Post» το 2002. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο από μία σειρά βιβλίων με θεματολογία την εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους τζούνιορ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Στο «Bush at War» παρουσιάζει τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την αμερικανική στρατιωτική απάντηση στο Αφγανιστάν, ενώ στο «Plan of Attack» (2004) κάλυψε την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το «State of Denial» (2006) ήταν μία καυστική ανασκόπηση των σφαλμάτων που υπονόμευσαν την πολεμική προσπάθεια και το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς «The War Within» (2008), επικεντρώνεται σε μία σκληρή αξιολόγηση του προέδρου Μπους.

Η διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα και η προεδρία Τραμπ

Στη συνέχεια, ο Γούντγουορντ ασχολήθηκε με τη διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα. Στο «Obama’s Wars» (2010) αναφέρεται στους χειρισμούς του Λευκού Οίκου σχετικά με την ανάμιξη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ στο «The Price of Politics» (2012) έστρεψε την προσοχή στους αγώνες μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου για δημοσιονομικά ζητήματα.

Στα επόμενα βιβλία του «Fear: Trump in the White House» (2018) και «Rage (2020) παρουσιάζει μια εξαιρετικά επικριτική περιγραφή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και στο «Peril» (2021), που συνέγραψε με τον Μπομπ Κόστα, εστιάζει στις προσπάθειες του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία παρά την ήττα στις εκλογές του 2020. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του «The Trump Tapes», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2023, περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων με τον Τραμπ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ