Γιώργος Ρωμαίος

Γιώργος Ρωμαίος (1934 – 2023)
Γιώργος Ρωμαίος (1934 – 2023)

Ο Γιώργος Ρωμαίος ήταν έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ. Το 1963 με τις ανταποκρίσεις του από τη Θεσσαλονίκη συνεισέφερε στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη και του παρακράτους εκείνης της εποχής.

Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας στις 14 Απριλίου 1934. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ, σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Μετά την αποφοίτησή του προσελήφθη ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα», στην οποία εργάστηκε, διαδοχικά, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής, έωςτο 1981 και αργότερα ως αρθρογράφος. Ταξίδεψε επανειλημμένα, σε δημοσιογραφικές αποστολές, στην Κύπρο, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, την Ανατολική Γερμανία, τη Σοβιετική Ένωση και τον Λίβανο.

Ως απεσταλμένος του συγκροτήματος Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη συνέβαλε μαζί με τους συναδέλφους του Γιάννη Βούλτεψη («Αυγή») και Γιώργο Μπέρτσο («Ελευθερία») στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη και στο ξεσκέπασμα του παρακράτους που δρούσε στη συμπρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη το 1971 και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 1989. Την περίοδο 1987 - 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, διορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως τον Ιανουάριο του 1996 και την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι Γιώργος Ρωμαίος, Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Μάιο του 1994 στην ορκωμοσία του πρώτου ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής ΟικονομίαςΣτις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης, έως τον Οκτώβριο του 1998, οπότε αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λόγω της άσχημης τροπής που πήρε η υπόθεση του ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι.

Ο Γιώργος Ρωμαίος τιμήθηκε με το μετάλλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στην Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: «Όταν τα έβλεπα απ' έξω» (Καστανιώτης, 1997), «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα» (Πατάκης, 2011), «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών» (Πατάκης, 2012) και «Από τον ανήλικο Όθωνα στη καγκελάριο Μέρκελ» (Πατάκης, 2012)

Ο Γιώργος Ρωμαίος πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 89 ετών. Στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Γιώργος Ρωμαίος διέγραψε μία ζηλευτή σταδιοδρομία στη δημοσιογραφία και την πολιτική ζωή του τόπου. Υπήρξε ακέραιος, έντιμος, ευγενής, και μειλίχιος. Παρά τις μεγάλες του επιτυχίες παρέμεινε σεμνός και ταπεινός και πάντοτε δίπλα στην Ένωση και τους συναδέλφους μέχρι το τέλος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ