Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας στις 30 Μαΐου 1931. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966) και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών, την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο και της «Επιτροπής των 20 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για τη ρύθμιση χρεών πολλών κρατών, ενώ χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία επανήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1981-1984) και στη συνέχεια Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985) και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985) στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο όρος «τσάρος της οικονομίας» πρωτοδόθηκε σ’ αυτόν από τον Τύπο.
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός, διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και στις 2 Μαρτίου 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Στις 6 Απριλίου 1987 ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το οποίο απέτυχε εκλογικά και δύο χρόνια αργότερα επανέκαμψε στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Η θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σφραγίστηκε από την Κρίση των Ιμίων και την διαμόρφωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, ενώ η θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας από το μαθητικό σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε!», όταν επιχείρησε τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Πρωτοεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών το 1985 και επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια από το 1990 έως και το 2000. Επανέκαμψε στα βουλευτικά έδρανα τη διετία 2006-2007, ως επιλαχών, καταλαμβάνοντας την έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη.
Μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την πρωθυπουργία, αλλά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τον Κώστα Σημίτη στις 18 Ιανουαρίου 1996. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).
Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Γιατί δεν έκατσα καλά», ως απάντηση στο σύνθημα των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1997. Το βιβλίο επιδιώκει, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «να ανοίξει επιτέλους ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει, εάν τελικά αποφασίσουμε να επιχειρήσουμε πάλι μία βασική τομή στην εκπαίδευση».
Ήταν νυμφευμένος με τη διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, ενώ από προηγούμενους γάμους του είχε ακόμη δύο παιδιά.
Ο Γεράσιμος Αρσένης πέθανε στις 19 Απριλίου 2016, σε ηλικία 84 ετών.