Δημήτρης Κρεμαστινός

Δημήτρης Κρεμαστινός (1942 – 2020)
Δημήτρης Κρεμαστινός (1942 – 2020)

O Δημήτριος Κρεμαστινός ήταν έλληνας ιατρός (καρδιολόγος) και πολιτικός, που διακρίθηκε για το ήθος και τη μετριοπάθειά του. Διετέλεσε υπουργός Υγείας (1993-1996) στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (2000-2004, 2009-2019) και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2015-2019). Επίσης, διετέλεσε καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, καθώς και διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός γεννήθηκε την 1η Μαϊου του 1942 στη νήσο Χάλκη της ιταλοκρατούμενης τότε Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο «Ιπποκράτειο» τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα» για θέματα Καρδιολογίας.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Β’ Καρδιολογική Κλινική του «Ωνασείου»), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε τη Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωή τουΣτις 13 Οκτωβρίου 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός. Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη, τον διαδέχθηκε ο Αναστάσιος Πεπονής στις 22 Ιανουαρίου 1996.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Δημήτριος Κρεμαστινός:

  • Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
  • Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
  • Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
  • Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος, όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος, αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
  • Δημιούργησε την επιτροπή των επτά ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχώρησής του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009, του 2012 (δις) και του 2015 (δις). Διετέλεσε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 2009 – 2014 και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019. Στις εκλογές του 2019 ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δεν εξελέγη.

Στις 26 Μαρτίου 2020, ο Δημήτριος Κρεμαστινός εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, λόγω βαριάς προσβολής του από τη νόσο COVID-19. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του απαιτήθηκε η διασωλήνωσή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Μαΐου 2020. Ήταν νυμφευμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ