Αλεξέι Λεόνοφ

Αλεξέι Λεόνοφ (1934 – 2019)
Αλεξέι Λεόνοφ (1934 – 2019)

Ο Σοβιετικός (Ρώσος) κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα.

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1934 κοντά στο Κεμέροβο της Σοβιετικής Ρωσίας. Μετά τη σχολική του εκπαίδευση στο Καλίνινγκραντ, κατατάχθηκε το 1953 στη σοβιετική αεροπορία. Ολοκλήρωσε την πτητική του εκπαίδευση το 1957 και υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών έως το 1959, οπότε επιλέχθηκε για εκπαίδευση κοσμοναύτη.

Στις 18 Μαρτίου 1965, ο Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποίησε την πρώτη διαστημική του αποστολή ως μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Βοσχόντ 2» («Ανατολή 2»), μαζί με τον Πάβελ Μπελιάγεφ. Κατά τη δεύτερη περιφορά του διαστημοπλοίου γύρω από την Γη, ο Λεόνοφ εξήλθε από το σκάφος μέσω αεροβαλβίδας, καθώς αυτό πετούσε σε ύψος 177 περίπου χιλιομέτρων πάνω από την Κριμαία και συνδεδεμένος μέσω ομφάλιου λώρου με το σκάφος, πραγματοποίησε παρατηρήσεις, κινηματογραφικές λήψεις και ασκήσεις ελιγμών υπό έλλειψη βαρύτητας επί δώδεκα λεπτά, προτού επιστρέψει στο «Βοσχόντ», που πετούσε ήδη πάνω από τη δυτική Σιβηρία. Το διαστημόπλοιο προσγειώθηκε την επομένη αφού ολοκλήρωσε 17 περιφορές (26 ώρες) στο Διάστημα.

Δέκα χρόνια αργότερα, στις 17 Ιουλίου 1975, ο Αλεξέι Λεόνοφ κυβέρνησε το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 19» («Ένωση 19»), το οποίο συνδέθηκε σε τροχιακή πτήση με το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων» (Apollo CSM-111), στο πλαίσιο της απόφασης που είχαν λάβει ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Αλεξέι Κοσίγκιν. Τότε σε διαστημική τροχιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και η ιστορική χειραψία μεταξύ των πληρωμάτων των δύο διαστημοπλοίων Αλεξέι Λεόνοφ, Βαλέρι Κουμπάσοφ, Βανς Μπραντ, Τόμας Στάφορντ και Ντόναλντ Σλέϊτον.

Ήταν η δεύτερη και τελευταία αποστολή του Λεόνοφ στο Διάστημα. Στην συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του Κέντρου Εκπαίδευσης των Κοσμοναυτών της Σοβιετικής Ένωσης και αποστρατεύτηκε το 1992 με τον βαθμό του υποπτεράρχου.

Ο Αλεξέι Λεόνοφ πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 2019, σε νοσοκομείο της Μόσχας, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ