Χριστόφορος Λιοντάκης

Χριστόφορος Λιοντάκης (1945 – 2019)
Χριστόφορος Λιοντάκης (1945 – 2019)

Ο ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης υπήρξε επίλεκτο μέλος της λεγόμενης «γενιάς του ’70». Στην ποίησή του προσπαθεί να συμφιλιώσει τα προσωπικά του οράματα και τις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με τον παράλογο και αντιφατικό σημερινό κόσμο. Όπως έχει παρατηρηθεί, χαρακτηριστικά γνωρίσματα τού ποιητικού του λόγου είναι «ο οδυνηρά βιωμένος ερωτισμός και η κατακερματισμένη συνείδηση του κόσμου».

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας του Δικαίου στο Παρίσι. Μετά την επιστροφή του εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε επισήμως το 1973 με την ποιητική συλλογή «Το τέλος του τοπίου». Ακολούθησαν οι συλλογές: «Μετάθεση (1976), «Υπόγειο γκαράζ» (1978), «Ο Μινώταυρος μετακομίζει» (1982),« Ο ροδώνας με τους χωροφύλακες» (1988), «Με το φως» ( 1999), «Στο τέρμα της πλάνης» (2010).

Παράλληλη προς την ποιητική του παραγωγή ήταν η ιδιαίτερα αξιόλογη μεταφραστική του εργασία στο χώρο της γαλλικής λογοτεχνίας. Μετέφρασε έργα των Σταντάλ, Βαλερί, Πονζ, Ελιάρ, Ζενέ, Μπονφουά, Καμί κ.ά.

Από την πολύχρονη ενασχόλησή του με τη γαλλική λογοτεχνία προέκυψε και ο τόμος «Ανθολογία Γαλλικής Ποίησης» (1988), στον οποίον περιέλαβε μεταφράσεις ποιημάτων 49 Γάλλων ποιητών, από τον Μποντλέρ έως τη σύγχρονη εποχή, σε απόδοση παλαιότερων και νεώτερων μεταφραστών, καθώς και σε δικές του μεταφράσεις. Το 1993 κυκλοφόρησε τον τόμο δοκιμίων «Νυχτερινό γυμναστήριο».

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Θανάσης Νικόπουλος.

Η ποιητική του συλλογή «Με το φως» τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης (1999) και το βραβείο ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» (2000). Με το βραβείο του «Διαβάζω» τιμήθηκε και η ποιητική του συλλογή «Στο τέρμα της πλάνης» (2011). Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης πέθανε στις 26 Ιουλίου 2019.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ