Κώστας Παπαγεωργίου

Κώστας Παπαγεωργίου (1945 – 2021)
Κώστας Παπαγεωργίου (1945 – 2021)

Ο Κώστας Παπαγεωργίου ήταν έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και ραδιοφωνικός παραγωγός λογοτεχνικών εκπομπών. Ανήκε στη «γενιά του ‘70», την οποία είχε ο ίδιος συστηματικά μελετήσει, εκδίδοντας ήδη από το 1989 το σχετικό ομότιτλο δοκίμιο και βαπτίζοντάς τη «γενιά της άρνησης». Παρότι είχε εντρυφήσει σε πολλά είδη λόγου, ο ίδιος θεωρούσε ότι η ποίηση παρέμεινε πάντα «ο βασικός δημιουργικός του δρόμος».

Ο Κώστας Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά και φιλολογία και εργάστηκε ως δικηγόρος από το 1972 έως το 1978. Στη συνέχεια, όμως, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και με ό,τι αμέσως ή εμμέσως σχετιζόταν μ' αυτή. Στα γράμματα είχε πρωτοεμφανιστεί το 1966 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα».

Συνεργάστηκε με κάποια από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης («Αντί», «Λέξη», «Δέντρο», «Διαβάζω», «Εντευκτήριο», «Τραμ» κ.ά.) και συνδιεύθυνε, μαζί με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, το περιοδικό «Ποιητικά» των εκδόσεων Γκοβόστη. Στα χρόνια της χούντας, είχε διατελέσει συνυπεύθυνος στη σύνταξη των ετήσιων ομαδικών αντιδικτατορικών εκδόσεων «Κατάθεση '73» και «Κατάθεση '74». Από το 1982 ως το 1998 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό «Γράμματα και Τέχνες».

Ο θάνατος υπήρξε πάντα καθοριστικός στην ποίησή του. Έτσι, το 1995 συνέταξε, μαζί με τον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, την «Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα» (εκδ. Καστανιώτη, 1996).

Εργάστηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ως σύμβουλος σε θέματα λογοτεχνίας και ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και εκδηλώσεων στο Τρίτο Πρόγραμμα. Παράλληλα, εργάστηκε ως καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, διδάσκοντας Ιστορία Θεάτρου και Λογοτεχνίας.

Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική συλλογή του «Κλεμμένη Ιστορία», το 2009 με το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του και το 2012 με το Βραβείο Νουβέλας-Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το πεζογράφημά του με τίτλο «Νερό».

Ποιήματά του μελοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκους από τον Θάνο Μικρούτσικο («Ιχνογραφία»), τον Νίκο Τάτση («Έρανα») και τον Χάρη Κατσιμίχα («Τα έπιπλα», «Ωραία ξεκίνησε η μέρα»).

Ο Κώστας Παπαγεωργίου πέθανε στις 3 Μαΐου 2021, σε ηλικία 76 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ