Δημήτριος Σιούφας
1944 – 2019

Ο Δημήτριος Σιούφας υπήρξε πολιτικός του κεντροδεξιού χώρου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (1981-2012) και Πρόεδρος της Βουλής (2007-2009). Συνέδεσε το όνομά του με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το 1992

Γεννημένος στις 15 Αυγούστου 1944 στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Πάντειο (ΠΑΣΠΕ) και νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται σε νεαρή ηλικία ως μέλος της Νεολαίας της ΕΡΕ (ΕΡΕΝ).

Το διάστημα 1962-1964, εργάστηκε στο υπουργείο Εμπορίου και την περίοδο 1969-1972, ήταν διευθυντής σπουδών σε φροντιστήριο ανώτατης εκπαίδευσης, όπου δίδαξε για τρία χρόνια Δημοσία Οικονομική και Διοικητικό Δίκαιο, ενώ παράλληλα άρχισε να εργάζεται στην Εμπορική Τράπεζα ως διοικητικός υπάλληλος στην αρχή (1969) και ως σύμβουλος για την οργάνωση της τράπεζας, του Κέντρου Μηχανογραφικών Εφαρμογών της και της διοίκησης προσωπικού μέχρι το 1976.

Το 1974, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία και μέχρι το 1975, χρημάτισε νομικός σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το διάστημα 1977-1981 διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΕΟΜΜΕΧ, ενώ παράλληλα την περίοδο 1980-1981 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Από το 1975 μέχρι το 1982, ήταν εκ των εκδοτών του περιοδικού «Νέα Πολιτική».

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1981 στην περιφέρεια του Νομού Καρδίτσας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς, πάντα στην ίδια εκλογική περιφέρεια έως και τις εκλογές του 2007. Στις εκλογές του 2009, συμπεριλήφθηκε σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και θήτευσε στην Βουλή έως τις 11 Απριλίου 2012, οπότε αποχώρησε της ενεργού πολιτικής.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τις περιόδους 1990-1991, 1993-1996 και 1997-2000. Από τον Απρίλιο του 2000 έως το Μάρτιο του 2004 διετέλεσε γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Κατέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητική θέση στις 7 Αυγούστου 1991, στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν διορίστηκε υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρμόδιος για τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις 2 Δεκεμβρίου 1992, διορίστηκε υπουργός στο ίδιο υπουργείο. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως τις 13 Οκτωβρίου 1993, οπότε, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου έτους και την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταρτίστηκε και ψηφίστηκε ο νόμος 2084/1992 για την «αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης» («Νόμος Σιούφα»), με τον επιχειρήθηκε η εξυγίανση, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Μετά τις νικηφόρες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκλογές του Μαρτίου του 2004, ο Δημήτριος Σιούφας επανήλθε στο κυβερνητικό σχήμα, λαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίστηκε έως το Σεπτέμβριο του 2007. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, προτάθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, όπου και εξελέγη κατά τη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου με 158 ψήφους υπέρ (έλαβε έξι περισσότερες από ό,τι η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας).

Μετά την εκλογή του, απευθυνόμενος προς το Σώμα τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε σε μια εποχή νέων προκλήσεων και αυξημένων απαιτήσεων. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Τα νέα δεδομένα, οι ανάγκες των καιρών, οι αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών, επιβάλλουν σε όλες και όλους μας να κοιτούμε διαρκώς μπροστά. Με αισιοδοξία και περίσκεψη, με φρόνηση και αποφασιστικότητα. Τιμούμε ό,τι θετικό συντελέστηκε στα χρόνια που πέρασαν, από όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Άλλωστε, η πορεία ενός τόπου εξαρτάται από τη δημιουργική συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, από όποια θέση κι αν συμβάλλουν στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Χρειάζεται, τώρα, εντατική προσπάθεια από όλους. Με νέα αντίληψη. Νέα δυναμική [...]

»Η Βουλή, ως πυρήνας του Δημοκρατικού) Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματός μας, έχει καθήκον να συνθέτει και να ενώνει, υπηρετώντας την εθνική ενότητα, την εθνική ομοψυχία. Στην αποστολή αυτή, οφείλουμε να δίνουμε, όλοι και όλες (εντός και εκτός της Βουλής) τον καλύτερο εαυτό μας. Το οφείλουμε στην Πατρίδα μας. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στον απανταχού Ελληνισμό. Το οφείλουμε στο παρόν και το μέλλον του Τόπον μας [...]

»Απαίτηση των πολιτών, αλλά και πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο -θα έλεγα- ζητούμενο είναι να αναβαθμίζουμε, διαρκώς, την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι χρέος μας (χρέος όλων) να εκφράζουμε την κοινωνία και να ενισχύουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα και τους θεσμούς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος μας. Είναι υποχρέωσή μας να καταπολεμούμε ισοπεδωτικές αντιλήψεις. Όλα αυτά συνδιαμορφώνουν ένα διαρκές ζητούμενο. Ορίζουν το πεδίο μιας διαρκούς και αδιάλειπτης μάχης, στην οποία έχουμε όλοι θέση, ρόλο και αποστολή. Η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο. Αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών. Η συνεχής εμβάθυνση της ποιότητας της Δημοκρατίας είναι κεντρικό πολιτειακό ζητούμενο για τις Δημοκρατίες του 21ου αιώνα. Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον, που πηγάζει από κοινές αρχές και αξίες. Είναι κοινός στόχος όλων των πολιτών. Είναι κοινός στόχος της πολιτικής. Μας αφορά όλους και όλες [...]».

Ο Δημήτριος Σιούφας, άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας με τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα και τη μετριοπάθειά του, κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων. Έφυγε από την ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Αναγνωστάκη, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, δύο γιους και μια κόρη.