Βασίλειος Μαγγίνας

Βασίλειος Μαγγίνας (1949 – 2015)
Βασίλειος Μαγγίνας (1949 – 2015)

Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

Ο Βασίλειος Μαγγίνας, με καταγωγή από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1949 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά τη μεταπολίτευση διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του Γεωργίου Ράλλη στο υπουργείο Προεδρίας και το 1975 ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Τον Ιούλιο του 1976, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ανέλαβε την οργάνωση των Υπηρεσιών Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Τον Αύγουστο του 1977, διορίστηκε γενικός διευθυντής στον ΟΓΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1981, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Τον Μάιο του 1979 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, κατά τη διάρκεια του Α’ Συνεδρίου του κόμματος στη Χαλκιδική και τον Φεβρουάριο του 1982, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Τον Σεπτέμβριο του 1985, μαζί με 11 βουλευτές της Ν.Δ. ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ) και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Την ίδια χρονιά, εξέδωσε το βιβλίο «Υπαρκτός κίνδυνος».

Στις 10 Οκτωβρίου 1989 επανεντάχθηκε στη ΝΔ. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α’ Αθήνας και στις εκλογές του Απριλίου του 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Τον Δεκέμβριο του 1991 διορίστηκε γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και τον Αύγουστο του 1992 κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 1993.

Στις 10 Οκτωβρίου 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 1995 έως τον Απρίλιο του 1996 διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. με απόφαση του αρχηγού της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ. Τον Ιανουάριο του 1997 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μετά την επάνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία και τη δική του επανεκλογή ως βουλευτής, εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Απρίλιος 2004) και με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΝΑΤΟ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το τέλος Απριλίου του 2007, οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Σάββα Τσιτουρίδη.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2007, μετά από συνεχόμενα εις βάρος του δημοσιεύματα για εργασιακές και πολεοδομικές παρατυπίες στο σπίτι του στο Κορωπί, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την έκανε αποδεκτή. Στις εκλογές της 4 Νοεμβρίου 2009 δεν έθεσε υποψηφιότητα και έκτοτε απείχε της ενεργού πολιτικής.

Ο Βασίλειος Μαγγίνας πέθανε στις 6 Μαρτίου 2015 στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο της Αθήνας, εξαιτίας επιπλοκών από εγχείρηση αφαίρεσης της χολής του. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Παπαδάκη και είχε μία κόρη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ