Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής

Νομομαθής και πολιτικός με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής από το 2004 έως το 2007 και υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που κατέλαβε το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.

Η Άννα Ψαρούδα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου 1934 και είναι κόρη του υποναυάρχου Ευάγγελου Ψαρούδα με καταγωγή από την Ύδρα. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων της Αθήνας και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στη Γερμανία, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, από το οποίο ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου (1961).

Με την επιστροφή της ακολούθησε πανεπιστημιακή σταδιοδρομία και το 1978 εξελέγη καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, άσκησε ενεργό δικηγορία κυρίως σε ποινικές υποθέσεις. Συνέγραψε βιβλία σχετικά με το Ποινικό Δίκαιο και ήταν εκδότρια και διευθύντρια του νομικού περιοδικού «Ποινικά Χρονικά», ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.

Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας κι έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς στην Α' περιφέρεια της Αθήνας έως και τις εκλογές του 2007. Ως βουλευτής ασχολήθηκε με θέματα Δικαιοσύνης, Παιδείας, καθώς και με τα γυναικεία θέματα.

Τον Οκτώβριο του 1996 προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ενώ τον Απρίλιο του 2000 εξελέγη Δ' αντιπρόεδρος. Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 19 Μαρτίου και παρέμεινε στη θέση της έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2009.

Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής της διαδρομής, ανέλαβε και υπουργικές θέσεις. Συγκεκριμένα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (2-7 Ιουλίου 1989) και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2 Ιουλίου - 12 Οκτωβρίου 1989) στη συμμαχική κυβέρνηση του Τζανή Τζανετάκη, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (11 Απριλίου 1990 - 8 Αυγούστου 1991), υπουργός Πολιτισμού (8 Αυγούστου 1991 - 3 Δεκεμβρίου 1992) και υπουργός Δικαιοσύνης (3 Δεκεμβρίου 1992 - 14 Σεπτεμβρίου 1993) στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2022, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη ήταν παντρεμένη με τον καθηγητή φιλοσοφίας Λίνο Μπενάκη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ