Άντον Γιάνσα

Ο Σλοβένος ζωγράφος και μελισσοκόμος Άντον Γιάνσα
Ο Σλοβένος ζωγράφος και μελισσοκόμος Άντον Γιάνσα

Ο σλοβένος ζωγράφος και μελισσοκόμος Άντον Γιάνσα θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1734 στην πόλη Μπρέζνιτσα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων (σήμερα στη Σλοβενία). Από μικρός ενδιαφέρθηκε για τη ζωγραφική και μαζί με τους άλλους δύο αδελφούς του εγκαταστάθηκε στη Βιέννη για να σπουδάσει την τέχνη. Μπορεί ο αδελφός του Λόβρο να έγινε ένας πετυχημένος ζωγράφος και καθηγητής, ο ίδιος όμως έδωσε προτεραιότητα στη μελισσοκομία, τέχνη που του είχε διδάξει ο πατέρας του που διατηρούσε μελίσσια.

Το 1769 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία κι ένα χρόνο αργότερα η φήμη του έφτασε μέχρι την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, η οποία τον διόρισε δάσκαλο της μελισσοκομικής για όλη την αυτοκρατορία.

Έγινε διάσημος για τις διαλέξεις του σχετικά με τη μελισσοκομία κι έγραψε δύο βιβλία στα γερμανικά: «Συζητήσεις για τη μελισσοκομία» (1771) και «Πλήρης Οδηγός Μελισσοκομικής» (1775). Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του έγραφε: «Οι μέλισσες είναι ένα σκληρά εργαζόμενο είδος μύγας, δημιούργημα του Θεού για να παρέχει στους ανθρώπους το μέλι και το κερί. Απ’ όλα τα δημιουργήματα του Θεού είναι το πλέον σκληρά εργαζόμενο και το πιο χρήσιμο τους ανθρώπους, παρότι τυγχάνει της λιγότερης προσοχής από αυτούς».

Ο Γιάνσα εισηγήθηκε την αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος των κυψελών για να μπορούν να στοιβάζονται και υποστήριξε τη μεταφορά των κυψελών σε βοσκότοπους. Κατά διαστήματα, εξασκούσε την παλιά του τέχνη της ζωγραφικής, εικονογραφώντας τις κυψέλες του. Στα γραπτά του απέρριψε την πεποίθηση ότι οι αρσενικές μέλισσες είναι μεταφορείς ύδατος και υπέθεσε ότι η βασίλισσα μέλισσα γονιμοποιείται στον αέρα.

Ο Άντον Γιάνσα πέθανε στη Βιέννη στις 13 Σεπτεμβρίου 1773, σε ηλικία 39 ετών.

Σχετικό

Η 20η Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του Άντον Γιάνσα, τιμάται από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ