Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (1907 – 1964)
Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (1907 – 1964)

Αμερικανίδα βιολόγος, γνωστή από τη συγγραφική της δραστηριότητα με θέμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη φυσική ιστορία της θάλασσας. Θεωρείται από τις πρωτοπόρους του οικολογικού κινήματος.

Η Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (Rachel Louise Carson) γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1907 στο Σπρινγκντέιλ της Πενσιλβάνια. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ειδικεύτηκε στη θαλάσσια βιολογία. Το έντονο ενδιαφέρον της για την άγρια ζωή, που είχε εκδηλωθεί από την παιδική της ηλικία, την οδήγησε σε μακροχρόνια σταδιοδρομία πρώτα στην Υπηρεσία Αλιείας και αργότερα στην Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Το 1951 δημοσίευσε το βιβλίο «Η θάλασσα γύρω μας» (The Sea Around Us), το οποίο κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Το προφητικό βιβλίο της «Σιωπηλή Άνοιξη» (Silent Spring), που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1962, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, επειδή ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία, που επισήμαιναν τους κινδύνους από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από τα εντομοκτόνα.

Στα Ελληνικά, η «Σιωπηλή Άνοιξη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος». Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο συγγραφέας Γιούιν Γουάιτ σημειώνει: «Είμαι απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φυλή, γιατί είναι πάρα πολύ εφευρετική όταν πρόκειται να ωφεληθεί. Βλέπουμε τη φύση σαν κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να υποτάξουμε. Θα είχαμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσουμε, αν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε σ' αυτόν τον πλανήτη και να τον δούμε με ευγνωμοσύνη και όχι με αμφιβολία και με δικτατορικά αισθήματα».

Η Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον πέθανε στις 14 Απριλίου 1964 στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ, εξαιτίας επιπλοκών από τον καρκίνο του στήθους, από τον οποίο έπασχε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ