Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου

Ανωτάτη δικαστικός, 42η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από τις 29 Ιουνίου 2015 και μόλις η δεύτερη γυναίκα, που κατέχει τη σημαντική αυτή δικαστική θέση. Στις 27 Αυγούστου 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, διαδεχόμενη τον παραιτηθέντα Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα, που αναλαμβάνει πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Παρίσι.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1975 και ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας: Πρόεδρος Πρωτοδικών (1992), Εφέτης (1996), Πρόεδρος Εφετών (2005), Αρεοπαγίτης (2008), Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (2014). Στις 29 Ιουνίου 2015 επελέγη από την κυβέρνηση Τσίπρα ως νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στη θέση του Αθανασίου Κουτρομάνου που συνταξιοδοτήθηκε. Η επιλογή της προκάλεσε αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, επειδή ήταν στην τέταρτη θέση της επετηρίδας.

Η κυρία Θάνου - Χριστοφίλου έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό χώρο. Από το 2000 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και πρόεδρός της από το 2012 έως το 2015.

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 με τη συνδικαλιστική της ιδιότητα καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς τη «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού». Ιδιαίτερα μαχητική και διεκδικητική, δεν δίστασε να συγκρουστεί με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Χαρδούβελης, Σταϊκούρας) για τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τα μισθολογικά των δικαστών.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2015 απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης «για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στον Ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του». Η παρέμβασή της αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη της ΕΔΕ.

Με την ιδιότητα της Προέδρου του Αρείου Πάγου απέστειλε επιστολή προς τους ευρωπαίους ομολόγους της στις 9 Ιουλίου 2015, με την οποία ζητούσε τη συμβολή τους, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα, «το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα», ενώ έκανε ειδική μνεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία την κατηγόρησε για πολιτική παρέμβαση «ανεπίτρεπτη για πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου».

Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ