Παναγιώτης Πικραμμένος

Παναγιώτης Πικραμμένος
Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι πρώην ανώτατος δικαστικός του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012.

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1945 στην Αθήνα και κατάγεται από παλαιά οικογένεια των Πατρών. Ο παππούς του, Τάκης Πικραμμένος, με καταγωγή από την Ηλεία, ήταν έμπορος σταφίδας και ξυλείας. Το 1920 ίδρυσε στην Αθήνα την «Εταιρία Ελληνικού και Ξένου Τύπου», την οποία συνέχισε, μετά τον θάνατό του, ο γιος του Όθων Πικραμμένος (συμμαθητής και φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου), πατέρας του Παναγιώτη (Τάκη) Πικραμμένου. Η μητέρα του, Θάλεια Χρηστίδου, ήταν κόρη του εν Γενεύη γιατρού Δημητρίου Χρηστίδου και γόνος της οικογένειας Χαιρέτη, μέλη της οποίας διέπρεψαν στην αθηναϊκή και πατρινή κοινωνία.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος σπούδασε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και το 1963 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1968. Από το 1969 έως το 1973 δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου και το 1974 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II).

Η δικαστική του καριέρα άρχισε στις 5 Ιουνίου 1976, όταν, κατόπιν διαγωνισμού, διορίστηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Τη διετία 1988-1989, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ).

Το 1993 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και το 2007 σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα ανέλαβε και τη διεύθυνση της Εθνικής Σχολής Δικαστών από το 2005 έως την 1η Ιουλίου 2009, οπότε προήχθη σε Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Την επομένη το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης από αγνώστους. Μέχρι την πρωθυπουργοποίησή του ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), ενώ έχει διατελέσει και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και υπηρεσιακών συμβουλίων.

Υπήρξε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις», ενώ προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»).

Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»).

Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπό την προεδρία του έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της ΑΕΚ, απαγορεύοντας την κατασκευή του, ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του «Μνημονίου», της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (κοινώς «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.ά.

Στις 16 Μαΐου 2012, ο Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, στις 17 Ιουνίου 2012. Το βράδυ της ίδιας μέρας ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Είχε προηγηθεί η αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Η υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Ιουνίου 2012, αφού διενήργησε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα την 30η Ιουνίου του 2012, λόγω συνταξιοδότησης.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Novartis. Στις 8 Απριλίου 2019 η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Εξελέγη βουλευτής και από τις 9 Ιουλίου 2019 έως της 25 Μαΐου 2023 διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος (Τάκης το χαϊδευτικό του), είναι παντρεμένος με την Αθηνά Νούτσου - Πικραμμένου. Το ζευγάρι έχει μία κόρη, την Καρολίνα. Χόμπι του είναι το ψαροντούφεκο και η κλασική μουσική. Διαθέτει μοτοσυκλέτα Honda τύπου Enduro, με την οποία συχνά πραγματοποιεί αποδράσεις μακριά από το κλεινόν άστυ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ