Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2011

9/2: Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η άτυπη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.

10/2: Στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζεται η άποψη ότι η περαιτέρω παράταση του στάτους κβο σε σχέση με το θέμα του ονόματος και με τα άλλα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και της περιοχής, καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης.

10/2: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε ομάδα από περίπου 20 ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας» με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες. Την πρωτοβουλία είχε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάστλερ, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

28/2: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι τον Απρίλιο του 2008 είχε αποδεχτεί πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να ονομαστεί η γειτονική χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», η οποία ωστόσο είχε απορριφθεί από την Ελλάδα.

11/3: Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Παμμακεδονικής  Αντώνιου Παπαδόπουλου στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”,  ο Αμερικανός μεσολαβητής των Ηνωμένων  Εθνών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με μέλη της Παμμακεδονικής αναγνώρισε ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και ότι «έκαναν τεράστιο σφάλμα στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων».

21/3: Αρχίζει η προφορική διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την οποία κατέθεσε η γειτονική χώρα το Νοέμβριο του 2008, επικαλούμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω του έλληνικού βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

10/5: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δηλώνειότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μίλησε μόνο για διπλή ονομασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, μία πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» θα μπορούσε να εξετασθεί σοβαρά και να τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από τους πολίτες της χώρας.

8/6: Σοβαρή διαφωνία διατυπώνει η Βουλγαρία σε ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας- ΠΓΔΜ στην πρόταση-ονομασία των Σκοπίων ως "Βόρεια" ή "Άνω Μακεδονία". Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ δηλώνει :”Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Και αυτό γιατί η 'Μακεδονία του Πιρίν' αποτελεί μέρος της 'Βόρειας Μακεδονίας' που ωστόσο ανήκει στη Βουλγαρία”.

16/6: Αποχή της ΠΓΔΜ από προκλητικές προς την Ελλάδα ενέργειες ζητά ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε επίτροπος Στέφαν Φούλε, με αφορμή την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

15/8: Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε από τα Σκόπια ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ο κ. Ρίκερ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

8/9: «Καρναβαλική παρέλαση» χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι τη φιέστα της κυβέρνησης Γκρούεφκσι, για τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η κεντρική πλατεία «Μακεδονία» διάσπαρτη με μικρά και μεγάλα αγάλματα προσωπικοτήτων της ελληνικής και βουλγαρικής ιστορίας, που οι Σκοπιανοί επιχειρούν να οικειοποιηθούν θεωρώντας τους “Μακεδόνες”. Στην πλατεία, δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «έφιππος πολεμιστής» για να μην προκληθεί η Ελλάδα, με ύψος όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία

5/12: Με ψήφους 15 προς 1 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκώντας βέτο στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 11, παρ.1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.Τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ “έναντι πάντων” (erga omnes) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε δήλωσή του για την απόφαση της Χάγης. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη με αντικείμενο την απόφαση της Χάγης. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να τύχει «προσεκτικής μελέτης και από τις δύο κυβερνήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

16/12: Επιστολή με την οποία τον καλεί σε συνάντηση «προς το συμφέρον της ενδυνάμωσης του διαλόγου μεταξύ των χωρών», απέστειλε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

24/12: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, στην οποία του αναφέρει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση δεν θα ήταν επί του παρόντος επωφελής.

27/12: Για «ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και στις επισημάνσεις του Έλληνα ομολόγου του Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ