Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2012 - 2016

2012

1/1: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.

3/1: Πρωτοβουλία «αναζωογόνησης των συνομιλιών» για το Σκοπιανό αναλαμβάνει ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

2013

9 /1: Συναντήσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Αβραμόπουλο.Σε δήλωσή της,η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου σημείωσε πως μόνη αποδεκτή λύση πρέπει να είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, καταλογίζοντάς του ότι έχει αποφασίσει ήδη την εκχώρηση της ονομασίας της ελληνικής Μακεδονίας.

28/6: Η ΠΓΔΜ δεν λαμβάνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Σύνοδο Κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου.

2014

28 /8 «Να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, «με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

15/10: Δημοσίευμα εφημερίδας της ΠΓΔΜ επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές» αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς ενδέχεται να καταθέσει νέα πρόταση σε Αθήνα και Σκόπια. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ», αναφέρει πως η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας, σε όλο το εύρος της θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» , η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».

18/11: «Η θέση της Ελλάδας για μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) κρίνεται ως μη αποδεκτή, μη λογική και εκτός της βασικής αρχής περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

2015

7/3: Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συναντάται με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, στο περιθώριο της άτυπης Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της πΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για τη υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ).

2016

25/8: Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ δίνει η υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι, αμέσως μετά από συνάντηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο επίσκεψης του έλληνα υπουργού. Μιλώντας για πρώτη φορά στην ετήσια συνάντηση διπλωματών στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ «οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της Ε.Ε. και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ