Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2010

3/2: Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών καθώς και για θέματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα. Η συνομιλία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Νίκολα Γκρούεφσκι, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

18/2: Επιδόθηκε στα Σκόπια η απαντητική επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, επισήμανε όμως, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις και να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία.

24/2: Συνομιλία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στα Σκόπια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας.

26/2: Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά κατά τη γνώμη του υπάρχει «κοινή βάση» για τη λύση του προβλήματος. Ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν κατά την πάροδο του χρόνου και είναι «δευτερεύοντα».

25/3: Μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Γιώργος Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε πως «οι θέσεις των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους».

24/4: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Σίτελ», ανέφερε: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στο μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εγώ θα τη θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση, εγώ θα ψηφίσω κατά».

26/4: Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση της γειτονικής χώρας. Οι δύο πρωθυπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση και τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες τους Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».

18/5: Άτυπη συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπου οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ έγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

17/6: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία. Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση, ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

23/6: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

20/9: Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, είχε στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

23/9: Εθιμοτυπική συνάντηση είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ στη Νέα Υόρκη.

24/9: Η Συρία έγινε η 129η χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

7/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ανέφερε ότι οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δεν επέφεραν κάποια κινητικότητα στη διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ερωτηθείς κατά πόσο βελτιώθηκε το κλίμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, δήλωσε ότι «με τον Γ. Παπανδρέου έχουμε περισσότερες χειραψίες, χαμόγελα, φιλοφρονήσεις, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Η Ελλάδα κάνει λόγο για κόκκινες εθνικές γραμμές. Το κόκκινο όμως δεν είναι το χρώμα του συμβιβασμού”.

27/10: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας καθώς η επίλυσή του είναι σημαντική για τη χώρα, την περιοχή και για όλη την Ευρώπη.  

27/10: Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδας στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας. 

29/10: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

9/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, τονίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ επηρεάζονται αρνητικά από το άλυτο ζήτημα της ονομασίας και σημειώνεται ότι η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, περιλαμβανομένης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ζωτικής σημασίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ