Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2009

7/1: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι παραλλήλισε την ανοχή της ΕΕ απέναντι στο ελληνικό βέτο, με την ανοχή στην επιθετική πολιτική των ναζί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι «η σιωπή έναντι τέτοιων συμπεριφορών μάς θυμίζει άλλους καιρούς, όταν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρήκε το κουράγιο να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του ναζιστικού κινήματος, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τέρας».

19/1: Πραγματοποιείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξέταση της προσφυγής των Σκοπίων κατά της χώρας μας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

21/1: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετεί έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγερ και καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ζητείται από την Ελλάδα να μη συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ, ενώ καλούνται ΠΓΔΜ και Ελλάδα να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

23/1: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφασίζει ότι έως τις 20 Ιουλίου 2009 θα πρέπει η ΠΓΔΜ να παρουσιάσει στο δικαστήριο γραπτό υπόμνημα με τα επιχειρήματα υποστήριξης της προσφυγής που κατέθεσε εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η Ελλάδα αφού ενημερωθεί για το περιεχόμενό του, θα μπορεί να καταθέσει το δικό της υπόμνημα, έως τις 20 Ιανουαρίου του 2010.

11/2: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις  Βασιλάκη και Γιόλεφσκι. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να κατατεθούν νέες ιδέες ή προτάσεις.

1/3: Άγνωστοι γράφουν συνθήματα κατά της Ελλάδας σε τουριστικά ελληνικά λεωφορεία στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ. Οι δράστες έγραψαν με σπρέι «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

3/3: Το Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

12/3: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 478 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές, εγκρίνει την τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγερ. Το θέμα της ονομασίας λαμβάνεται υπόψη ως μία βασική εκκρεμότητα, ωστόσο εκτιμάται ότι «παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο υπουργών να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά.

15/4: Ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια και την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλες ελληνικές πόλεις «λόγω των επεισοδίων που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες». Έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

22/4: Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Εξωτερικών τηςτης ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, χαρακτηρίζει το 2009 σημαντική χρονιά για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

6/5: Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» Αλί Αχμέτι, επισημαίνει την ανάγκη εντατικοποίησης της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση, αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια στον πληθυσμό.

7/7: Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκοόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

8/7: Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και προσκόμισε ιδέες που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην τελευταία πρόταση του Οκτωβρίου του 2009.

20/7: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπόμνημα, στο οποίο αναπτύσσει τα επιχειρήματά της αναφορικά με την προσφυγή που κατέθεσε κατά της Ελλάδας, στις 17/11/2008. Η γειτονική χώρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, θέτοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.

9/10: Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Ελλάδα, με τις θέσεις της να είναι ξεκάθαρες και γνωστές, επιθυμεί επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

14/10: Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η χώρα πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται».

29/10: Άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο στη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε την πρόθεση της Αθήνας να στηρίξει όλες τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην ΕΕ, με ορόσημο το 2014, δέσμευση που ισχύει και για την ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση ότι θα έχει βρεθεί προηγουμένως αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών «λιώσιμο του πάγου» και κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί τα Σκόπια.

4/11: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια.

27/11: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος. Παπανδρέου, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες. Οι δύο άνδρες έκαναν αξιολόγηση της πορείας και των σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή το θέμα της ονομασίας.

6/12: Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύει απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ντόρα Μπακογιάννη περιορίστηκε στο θέμα της ονομασίας και το εύρος της χρήσης αυτής, χωρίς να επιμείνει στη «χρήση έναντι όλων» (erga omnes) και στην απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Επίσης, η υπουργός πρότεινε τον όρο «Μακεντόσκι στην κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

18/12: Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του, χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και στην καλύτερη κατανόηση των πολιτικών ηγεσιών.

22/12: Την επίλυση του θέματος της ονομασίας έθεσε ως προϋπόθεση ώστε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε απαντητική επιστολή στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Σκοπιανός ομόλογός του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ