Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2008

1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι έλληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.

20/1: «Συναισθηματικό» και «ψυχολογικό» το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

21/1: Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα.

23/1: Απόσταση τηρεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

12/2: Συνάντηση Ράις - Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

14/2: Για ΠΓΔΜ και Κόσοβο συζητά η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις.

19/2: Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

20/2: H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.

21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.

22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.

24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).

25/2: Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».

27/2: Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.

29/2: Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ονομασία. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπους - Σέφερ στον Λευκό Οίκο.

29/2: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή. Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.

5/3: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, από το ΛΑΟΣ και από Μακεδονικές οργανώσεις

6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

7/3: Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.

13/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτήρισε τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.

17/3: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ. O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja - Skopje (αμετάφραστο).

21/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του ομολόγου της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταβ Φριντ στις Βρυξέλλες και στο σπίτι της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ. Καλό το κλίμα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.

30/3: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.

31/3: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

2/4: Υπό την απειλή βέτο της Ελλάδας, η ΠΓΔΜ δεν λαμβάνει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

3/4: Άνοιγμα Καραμανλή στα Σκόπια, έντονη δυσαρέσκεια και οργισμένες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ για την μη πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

6/4: Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δηλώνουν ότι η ηγεσία της χώρας θα ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να εξευρεθεί κατάλληλη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού της στρατηγικής της χώρας του και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μέσω του βέτο στο Βουκουρέστι.

7/4: Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνι Φριντ, ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνει λόγο για «Μακεδόνες» και υποστηρίζει ότι «η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Οι Μακεδόνες υπάρχουν. Διδάσκουμε μακεδονικά στη Σχολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Εντονη αντίδραση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

10/4: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το Σκοπιανό μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων και κάνει δημόσια πρόσκληση να συνεχιστεί η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποδέχεται και πάλι προσπάθεια ουσιαστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και παθητική στάση έναντι των αμερικανικών πιέσεων, τόνισε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού κράτους, υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και επανέλαβε το αίτημα για δημοψήφισμα.

11/4: Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπρένταν Βάρμα ανακοινώνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

17/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας , σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Επίσης, ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απέρριψε την τελευταία πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και για να διαπιστώσει εάν υπάρχει χώρος για ευελιξία.

18/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, δηλώνει ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έδωσε διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και φώτισε τις ανάγκες και των δύο χωρών. Παρατήρησε ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει τώρα η αντίληψη ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, λύση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα δύο κράτη,ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει δική του τελική πρόταση, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στη λύση.

18/4: Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την παρεμπόδιση, εκ μέρους της Αθήνας, επίδοσης πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, σύμφωνα με το οποίο το ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας δεν δικαιούται να εμποδίσει τη συμμετοχή του δεύτερου μέρους σε διεθνείς οργανισμούς.

21/4: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, υποστηριζει ότι με το βέτο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ακόμη, ζητά να κοινοποιηθεί η επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες-μέλη του οργανισμού.

23/4: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση των ελλήνων ευρωβουλευτών, βάζει φρένο στις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, να ξεκινήσει η πορεία για την ένταξή της στην Ε.Ε χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

28/4: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο αεροσκάφους της «Macedonian Air Transport» με προορισμό την Αίγυπτο, επειδή φέρει το όνομα Μακεδονία.

12/5: Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, λόγω των όλο και συχνότερων περιπτώσεων παρεμπόδισης πορείας φορτηγών από την ΠΓΔΜ και επίθεσης κατά των επιβατών τους στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι κάνει λόγο για καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα.

13/5: Η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απαντώντας στο διάβημα των Σκοπίων, αναφέρει ότι τα περιστατικά αυτά δεν δηλώθηκαν στην ελληνική αστυνομία, παρά μόνον στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά σε βάρος ελλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια. Τα περιστατικά αυτά δηλώθηκαν και στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, ωστόσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς ήταν αυτά να μην γνωστοποιηθούν δημόσια για να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών.

24/5: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη, ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα μπει στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνον ως «Μακεδονία».

28/5: Ελλάδα και Κύπρος αποχωρούν από τη Σύνοδο για την «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνέρχεται στην Ουάσινγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ στη συνάντηση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

1/6: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανακλέγεται πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

3/6: Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν τη διέλευση ελληνικής φάλαγγας με προορισμό το Κόσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

5/6: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους υδάτινους δρόμους, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν συμφωνούν στην προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει διακριτικά με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

12/6: Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, δηλώνει ότι «το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί».

26/6: Συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μ. Νίμιτς είπε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, αλλά «κάποιες ιδέες» που αφορούν το εύρος χρήσης του ονόματος και συγκεκριμένα ποιο θα είναι το όνομα που θα χρησιμοποιείται διεθνώς για την ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών.

27/6: Ξεχωριστές συναντήσεις είχε στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο Μ. Νίμιτς φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία, λέγοντας “τα δημοψηφίσματα είναι περίπλοκες διαδικασίες”.

14/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.

18/7: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Για το θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών που έθεσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει ότι οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

21/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά τη μεσολάβησή του ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

23/7: Ο πρέσβης του Παναμά στην Αθήνα Αντόνιο Φότι Τάκι Οτσόα, σε συνάντησή του με την ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοινώνει ότι στο εξής η χώρα του θα τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και παύει να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

25/7: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, τονίζει ότι η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων και ότι πρόκειται για ευθύνη των κρατών-μελών. Ακόμη, επισήμανε ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

21/8: Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είχε στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς. Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση για συγκεκριμένο όνομα, απέφυγε να απαντήσει και τόνισε ότι αναζητείται μία διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

22/8: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος, απάντησε ότι «τέθηκε μία σειρά θεμάτων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος, αλλά θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

11/9: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τις αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είπε ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές. Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η συνάντηση περιλάμβανε μία διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή.

12/9: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι προτάσεις Νίμιτς αξιολογούνται από την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

19/9: Συνάντηση με το σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε στο Παρίσι η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η συνάντησή της με τον ομόλογό της δεν σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί.

8/10: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπέβαλε νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «δίκαιη βάση» για λύση, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου.

9-10/10: Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μίας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης», ενώ ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι μπροστά υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός των «σκληρών διαπραγματεύσεων». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι «με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μία εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση - όχι στη διπλή ονομασία». Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση ότι το όνομα θα περιλαμβάνει καθαρά γεωγραφικό όρο. Μας απασχολούν θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία που στο μέλλον, ανεξάρτητα από το όνομα, μπορεί να εγείρουν πιο επίσημα αλλυτρωτικές τάσεις. Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς «ένα βήμα εμπρός για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης της ονομασίας και επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

10/10: Στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι, αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νέα πρόταση Νίμιτς, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
5/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

17/11: Προσφυγή κατά της Ελλάδας καταθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παρεμποδίζοντας την ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «παρελκυστική τακτική», τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο, αποδεικνύοντας τις κατάφωρες και κατά συρροή παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.

3/12: Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην παράγραφο για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι και καλεί τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

8/12: Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ