Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2004 - 2007

2004

10/3: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Πέτρο Μολυβιάτη.

17/3: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

31/5: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης Χάρι Κοστόφ.

11/10: Υπογράφεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

22 – 23/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επισκέπτεται τα Σκόπια και μαζί με την ομόλογό του Ιλίντα Μίτρεβα δηλώνουν ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας.

1/11: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στέλνει επιστολή στον ομόλογό του των ΗΠΑ και υπογραμμίζει ότι πιθανή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία θα ήταν αρνητική εξέλιξη με άγνωστες συνέπειες.

4/11: Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

15/12: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

2005

8/4: «Republika Makedonija - Skopje» η νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

19/4: Η ΠΓΔΜ απορίπτει την πρόταση, την οποία η Αθήνα στήριξε ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

16/9: Αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

21/9: «Η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ περνάει και από την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚάρολος Παπούλιας.

8/10: Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ προβλέπει τη χρήση της ονομασίας «Republika Makedonija - Skopje» μόνο στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς θα αναφέρεται ως «Republika Makedonija» (στη λατινική γραφή) έως το 2008 και αμέσως μετά θα αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα: «Republic of Macedonia» (στην αγγλική και μεταφρασμένο, ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» μόνο με κάποιο επιθετικό προσδιορισμό ως τοπωνύμιο εντός της δικής της επικράτειας. Η πρόταση απορρίπτεται και από τα δύο μέρη. «Απαράδεκτη» την χαρακτηρίζει η Αθήνα. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώθηκαν.

14/10: Ντροπή για την Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, λέει ο Ν. Μπερνς.

17/10: Η Ε.Ε. δίνει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ.

27/10: «Ευχαριστώ» Μπούτσκοφσκι σε Μπους για την αμερικανική στήριξη, και επί της ονομασίας.

2006

15/2: Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, στη θέση του Πέτρου Μολυβιάτη.

24/3: Τις πάγιες θέσεις τους υποβάλουν Καραμανλής και Μπούτσκοφσκι για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

19/4: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Βλάντο Μπούτσκοφσκι στα Σκόπια έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις διμερείς σχέσεις.

18/5: Θέμα σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα ανοίγει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε απάντηση της απόρριψης της ύπαρξης σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα δια στόματος Κάρολου Παπούλια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωκοινοβούλιο.

27/8: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο κεντροδεξιός Νίκολα Γκρούεφσκι.

23/9: Ημίωρη συνάντηση γνωριμίας, στο περιθώριο της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι, αντίστοιχα. Μοναδικό «αγκάθι» η ονομασία, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

29/11: Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως το 2008 προαναγγέλει ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

28/12: «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων, με απόφαση της κυβέρνησης. Αντιδράσεις στην Αθήνα.

2007

19/9: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει και πάλι την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη

20/9: Ο Καναδάς αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

25/9: Πρόκληση των Σκοπίων στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, Σερτζάν Κερίμ, που προέρχεται από την ΠΓΔΜ, αναφέρει σε προσφώνησή του τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

1/10: 118 χώρες (το 61% των μελών του ΟΗΕ) έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

7/10: Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις».

14/10: Με βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ απειλεί τα Σκόπια η Αθήνα, αν δεν συναινέσουν σε σύνθετη ονομασία.

27/10: Αντίθετη η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε λύση σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Έθνος της Κυριακής». Το 68,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα συμφωνούσε με μια σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

1/11: Κριτήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ δίνει στις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς. Θα επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια.

3/12: Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

5/12: Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Νέος γύρος επαφών από τον Ιανουάριο, δηλώνει.

20/12: Ασύνδετα ζητήματα η ονομασία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει η ΠΓΔΜ.

31/12: Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν σε ελληνικά μεταγωγικά C-130 να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της. Δια μέσου Βουλγαρίας η πτήση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ