Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  1997 - 2003

1997

31/1: Τη διευθέτηση της διένεξης Ελλάδας - ΠΓΔΜ προαναγγέλει επίσημα στη Βουλή ο υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, δηλώνοντας ότι το θέμα θα κλείσει και ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όταν διαπιστώνει ότι μια λύση είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, πρέπει να την υιοθετεί και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Ως πιθανές εξελίξεις αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία» ή -στην καλύτερη για την Ελλάδα περίπτωση- θα την αναγνωρίσει με σύνθετη ονομασία. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά την πιθανότητα σύνθετης ονομασίας, υπέρ της οποίας τάσσεται ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε λύσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα της χώρας. Τέλος, ως προκλητική πρόβα παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει τη θέση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ.

7/2: Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Έβερτ στη Βουλή, ο Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας, ότι εφαρμόζεται η ενδιάμεση συμφωνία και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής, το οποίο όμως δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Αναφερόμενος σε όσα είχε προ καιρού πει για το ίδιο θέμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι ο ΥΠΕΞ πάντα είχε άλλη εκτίμηση για την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που ποτέ δεν έκρυψε.

1998

4/3: «Μακεδονία των Σκοπίων» αποκαλεί την ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, γεγονός που επικρίνεται έντονα από τη ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Ο όρος «Μακεδονία των Σκοπίων» ήταν η τελευταία προσφορά πριν από μερικούς μήνες της ελληνικής πλευράς, στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το όνομα. Η προσφορά είχε γίνει δεκτή από τους μεσολαβητές, αλλά απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων.

25/6: Σε ομιλία του στην πόλη Στιπ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δε θέλει το μονοπώλιο του ονόματος «Μακεδονία», διότι, όπως λέει, υπάρχουν μακεδονικά εδάφη και εκτός των ορίων του κράτους του. Επίσης, ο Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι ενοχλείται από την επιμονή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ και προσθέτει ότι ήδη το 50% των χωρών του κόσμου την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα, πράγμα που εκνευρίζει την Ελλάδα.

30/8: Ο κεντροδεξιός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ.

1999

19/2: Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

11/5: Με τον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντάται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο του Βαλκανικού Οικονομικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης δηλώνει ότι το θέμα της ονομασίας θα παραμείνει ως διαφορά στον ΟΗΕ, ευελπιστώντας ότι η στενή οικονομική συνεργασία θα μειώσει βαθμιαία την απόσταση. Από την πλευρά του, ο κ. Γκεοργκίεφσκι δηλώνει ότι η Ελλάδα κατέχει ήδη την πρώτη θέση στους ξένους επενδυτές στα Σκόπια. Ο ίδιος αργότερα ανακοινώνει τη δημιουργία δύο ελεύθερων βιομηχανικών ζωνών, μία εκ των οποίων θα είναι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρησιακό Κέντρο) και του Γραφείου Ιδιωτικοποίησης των Σκοπίων.

2000

13/4: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και ο Κώστας Σημίτης αναλαμβάνει εκ νέου την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου.

25/10: Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θέτει ο πρωθυπουργός στον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί νωρίτερα από το περιθώριο των δύο ετών που προβλέπει η διμερής συμφωνία και ζητά από τα Σκόπια να συμβάλουν θετικά στην επίλυσή του. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι αναφέρει ότι η ελληνοσκοπιανή διένεξη για το όνομα περνά σε νέα φάση, με στόχο την επίλυσή της το συντομότερο δυνατόν και κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Σημίτη, ότι παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ασχοληθούν άμεσα και οι κυβερνήσεις, με συναντήσεις των ΥΠΕΞ ή ακόμη και των πρωθυπουργών.

2001

22/2: Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κώστας Σημίτης και Λιούπτσο. Γκεοργκίεφσκι, στο πλαίσιο Άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια, εκφράζουν την κοινή θέληση και επιδίωξή τους να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα της ονομασίας, λέγοντας όμως ότι προς το παρόν θα παραμείνει ανοικτή η διαδικασία διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ.

2/3: Ο Κώστας Σημίτης, απαντώντας στη Βουλή στον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί διπλή ονομασία, αλλά θα αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή και επωφελή και για τις δύο πλευρές.

13/3: Υπέρ μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με σύνθετο όνομα το συντομότερο δυνατό, τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνάντηση που έχει στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος δηλώνει ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι ώριμο για να δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την αντιπολίτευση των Σκοπίων.

18/3: Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού, στην Ελλάδα ζουν 962 άτομα με διαβατήριο της ΠΓΔΜ.

9/9: Τη συμβολή της Ε.Ε. και του ύπατου αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα για τη διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, με μία κοινά αποδεκτή λύση από τις πλευρές Αθήνας και Σκοπίων, ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου στο άτυπο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

2002

1/11: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

22/11: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, έχει ο Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Οι δύο άνδρες συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία διαλόγου για το όνομα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ.

2003

1/7: Την ενόχλησή της εκφράζει η κυβέρνηση για τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την ΠΓΔΜ, για την εξαίρεση των αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, ενώ απέστειλε επιστολή στον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

2/7: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τονίζει ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αποτελεί ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για τη συμφωνία. Προσθέτει ότι η υπογραφή δεν αποτελεί αλλαγή στο θέμα της ονομασίας και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αδράνησε, ενώ ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου καταθέτουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, Παναγιώτης Σγουρίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, τονίζοντας ότι υπήρξε πισώπλατη υπερατλαντική μαχαιριά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ