Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  1996

15/1: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας.

15/1: Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή Σάιρους Βανς, ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ.

17/1: Ξεκινά η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

22/1: Νέος πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

12/2: Τα διαπιστευτήριά του επιδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.

8/3: Η απόφαση για την τελική ονομασία που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στα Σκόπια θα ληφθεί από την κυβέρνηση, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. ΚΚΕ και ΣΥΝ ζητούν να κλείσει το θέμα, αποδεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία, ενώ η ΠΟΛΑΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ήδη αποφασίσει να συμφωνήσει με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

9/3: Δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εκτός αν τα κόμματα υποβάλουν σχετικό αίτημα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

11/3: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τη θέση της ΝΔ για την αποδοχή ή μη, σύνθετης ονομασίας. Η ΠΟΛΑΝ επιμένει στη θέση της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

14/3: Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τάσσεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

19/3: Την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας σύνθετης ονομασίας, στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό της, εκφράζουν με γραπτή δήλωσή τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δηλώνει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συγκληθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να συζητηθεί το θέμα.

19/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλείνει οριστικά το φάκελο της προσφυγής της Επιτροπής κατά της Ελλάδας για το οικονομικό εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.

22/3: Κείμενο - δήλωση, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, υπογράφουν 19 βουλευτές της ΝΔ.

8/4: H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

17/4: Υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Σάιρους Βανς, αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Σάιρους Βανς δηλώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις αρχές Ιουνίου.

18/4: Τη θέση πως δεν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού στο ζήτημα της τελικής ονομασίας της χώρας του εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φερσκόφσκι, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. Επίσης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουριέρ», ο Φερσκόφσκι δηλώνει ότι «μετά την πρόσφατη αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων - Βελιγραδίου, το σχέδιο για το μοίρασμα της Μακεδονίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, είναι πλέον παρελθόν».

25/9: Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο

30/9: Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν στα τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν αναμένει μια ταχεία λύση των ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώνει ότι θα χρειαστεί καιρός για να κατευναστούν τα εθνικιστικά πάθη στην Ελλάδα και να ακουστούν τα επιχειρήματα της «Μακεδονίας», η οποία προτείνει να χρησιμοποιεί το όνομά της στον ΟΗΕ, αφήνοντας την Ελλάδα να χρησιμοποιεί ένα άλλο όνομα που να τη βολεύει. Τονίζει, όμως, ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων.

2/11: Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει την ιδέα να ηγηθεί η Ελλάδα της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, διότι, ως η μόνη βαλκανική χώρα - μέλος της Ε.Ε, έχει αυτό το δικαίωμα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νάσα Μπόρμπα» του Βελιγραδίου. Τέλος, σημειώνει ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας για τα Σκόπια, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα.

5/12: «Πολιτισμένη και θαρραλέα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ την ενέργεια του Κώστα Σημίτη να συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, διευκρινίζοντας ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, με πολιτικό όμως περιεχόμενο. Τέλος, μεταφέρει τη θέση του έλληνα πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα γύρω από το όνομα δεν οδηγεί πουθενά και καλό θα είναι να γίνουν και από τις δύο πλευρές υποχωρήσεις για να επιτευχθεί λύση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ