Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  1993

4/1: Προβλήματα στη διέλευση ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν προϊόντα στις χώρες της ΕΟΚ, προκαλούν οι αρχές των Σκοπίων.

5/1: Το ίδρυμα του 62χρονου Κροίσου Τζορτζ Σόρος ανακοινώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ.

16/1: Περίπου 50.000 έλληνες ομογενείς πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη κατά της ένταξης των Σκοπίων στον ΟΗΕ με το όνομα Μακεδονία.

20/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Ούφε Ελεμαν - Γιένσεν χαρακτηρίζει «γελοία» τη στάση της Ελλάδας στο Σκοπιανό και προκαλεί την αντίδραση των ελλήνων ευρωβουλευτών.

26/1: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος» (Πακέτο Πινέιρο).

7/2: «Ως ακατάλληλη και αστεία» απορρίπτει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

11/2: Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσω διαλόγου των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαιτησίας.

12/2: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς.

13/2: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

19/2: Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

21/2: Ο Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ κατηγορεί τους Έλληνες για «σοβινισμό», σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

25/3: Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα). Περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.

29/3: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Μακεδονικό.

7/4: Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα Αγγλικά).

14/5: Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Όουεν, που προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

28/5: Την άρνηση της Ελλάδας στο σχέδιο Βανς - Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, γνωστοποιεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης, πρέσβης Γιώργος Παπούλιας.

30/5: Τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς - Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία».

4/6: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».

25/7: Την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.

13/10: Μετά τις νικηφόρες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ της 10ης Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου επανέρχεται θριαμβευτικά στην εξουσία με Υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια.

13/10: Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

16/12: Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

21/12: Η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ