Η ιστορία της Μπράγκα

Η Μπράγκα είναι ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας. Στη σκιά της γειτόνισσάς της Πόρτο (Μπράγκα και Πόρτο απέχουν 50 χλμ), έχει να επιδείξει τη δεύτερη δεκαετία του 2010 μία αξιοσημείωτη παρουσία στο εγχώριο και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χωρίς να απειλεί την πρωτοκαθεδρία των «Τριών Μεγάλων» της Πορτογαλίας (Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτιγκ Λ.). Δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα, αλλά την τροπαιοθήκη της κοσμούν τρία Κύπελλα και δύο Λιγκ Καπ Πορτογαλίας.

Ο Αθλητικός Σύλλογος της Μπράγκα (Sporting Clube de Braga) ιδρύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1921 από μία παρέα μαθητών που επιδίωξε και πέτυχε να συνενώσει τις σκόρπιες ομάδες που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά της πόλης. Τα αρχικά χρώματα της ομάδας ήταν το πράσινο και το λευκό, αλλά από το 1945 άλλαξαν σε κόκκινο και λευκό, επειδή ο τότε πρόεδρος της Μπράγκα, Ζοζέ Αντούνιες Γκιμαράες, είχε δοσοληψίες με το Λονδίνο και ήταν οπαδός της Άρσεναλ. Μέχρι και σήμερα η εμφάνιση της Μπράγκα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή της Άρσεναλ (κόκκινη φανέλα, με λευκά μανίκια και λευκό παντελονάκι), ενώ στις εκτός έδρας συναντήσεις της είναι ντυμένη στα πράσινα.

Σημαδιακή ημερομηνία στην ιστορία της ομάδας είναι η 29η Ιανουαρίου 1947, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Τα επόμενα χρόνια ανεβοκατέβαινε κατηγορία, αλλά το 1966 ήρθε η πρώτη της μεγάλη διάκριση, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Πορτογαλίας. Τα χρόνια από το 2010 και μετά είναι η πιο επιτυχημένα στην ιστορία της ομάδας, με ένα Κύπελλο (2016, 2021) και δύο Λιγκ Καπ (2013, 2020). Το 2011 έφθασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου ηττήθηκε από τη συμπολίτισσά της Πόρτο με 1-0.

Η Μπράγκα είναι μία πόλη 200.000 κατοίκων στα βόρεια της Πορτογαλίας, που ιδρύθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα από τους Καρχηδόνιους και μέχρι τον οριστικό σχηματισμό του κράτους της Πορτογαλίας τον 17ο αιώνα άλλαξε πολλά χέρια. Ρωμαίοι, Σουηβοί, Βησιγότθοι, Μαυριτανοί και Ισπανοί μερικοί από τους κατακτητές της. Έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Πορτογαλίας, είναι διάσπαρτη από εκκλησίες. Γι’ αυτό κι ένα από τα παρατσούκλια της ομάδας είναι «Οι Αρχιεπίσκοποι». Στο έμβλημα της Μπράγκα απεικονίζεται η Παναγία η Βρεφοκρατούσα (στη δυτική εκδοχή της) και οι οπαδοί της πιστεύουν ότι φέρνει γούρι στην ομάδα.

Οι «Αρσεναλίστας» (άλλο ένα παρατσούκλι της ομάδας) αγωνίζονται στο γραφικό δημοτικό γήπεδο της πόλης (30.286 θέσεων), που είναι χτισμένο πάνω σ’ ένα γρανιτένιο λόφο και δεν διαθέτει εξέδρες πίσω από τα τέρματα.

Η μεγάλη αντίπαλος της Μπράγκα δεν είναι η Πόρτο, αλλά μία άλλη γειτονική ομάδα, η Βιτόρια Γκιμαράες (Μπράγκα και Γκιμαράες απέχουν 25 χλμ). Το «Ντέρμπι του Μίνιο», όπως ονομάζεται, προκαλεί συναγερμό στο φίλαθλο κοινό της περιοχής.

Η Μπράγκα με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
27/9/1966 ΑΕΚ – Μπράγκα 0-1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης Α’ Γύρος
4/10/1966 Μπράγκα – ΑΕΚ 3-2 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης Α’ Γύρος
6/12/2007 Άρης Θ. – Μπράγκα 1-1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ΣΤ’ Όμιλος
22/10/2020 Μπράγκα – ΑΕΚ 3-0 Γιουρόπα Λιγκ Ζ’ Όμιλος
3/12/2020 ΑΕΚ – Μπράγκα 2-4 Γιουρόπα Λιγκ Ζ’ Όμιλος
23/8/2023 Μπράγκα-Παναθηναϊκός 2-1 Τσάμπιονς Λιγκ Πλέι-Οφ
29/8/2023 Παναθηναϊκός-Μπράγκα 0-1 Τσάμπιονς Λιγκ Πλέι-Οφ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ