Οι επίσημες επισκέψεις αμερικανών προέδρων στην Ελλάδα —  Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος: 18 - 20 Ιουλίου 1991

Σε κλίμα έντασης και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφθασε στις 13:40 στην Αθήνα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Τον αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καραμανλής Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζαννής Τζαννετάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Μάικλ Σωτήρχος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στη Βουλή, ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τους οποίους προσκάλεσε επίσημα να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολι­τείες.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Χαβιέ Περέζ Ντε Κουέγιαρ (τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ) και ότι φιλοδοξούν να παίξουν, εάν μπορούν, το ρόλο του καταλύτη μεταξύ των δύο πλευρών. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδί για να λύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί αυτή την περιοχή του κόσμου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θετική, επίσης, ήταν η αναφορά του στη σταθερότητα που προωθεί η κυβέρνηση στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ικανοποιήσουν τις αμυντικές ανάγκες τη Ελλάδας. Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε την εκμίσθωση δύο φρεγατών στην Ελλάδα και την επίσπευση της αποστολής 28 μαχητικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου ήταν η αφορμή διαμαρτυριών και επεισοδίων, που έλαβαν χώρα στο κέντρο της πρω­τεύουσας. Μία ομάδα αντιεξουσιαστών, λίγο μετά τη διάλυση της πορείας της ΕΦΕΕ, συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει «πόλεμος» ανάμεσά τους. Αποτέλεσμα, η πυρπόληση λεωφορείων και μιας τράπεζας, της «Αμέρικαν Εξπρές», φωτιές στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, καταστροφές καταστημάτων, τραυματίες, ρίψη δακρυγόνων και συλλήψεις.

Η επίσκεψη στην Κρήτη

Την επομένη, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας, ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη ναυτική βάση της Σούδας. Ο Τζορτζ Μπους έφυγε μαζί με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα από το Ελληνικό με το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ (Air Force One), ενώ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακoγιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, αναχώρησαν για την Κρήτη με πτήση της Ολυμπιακής.

Στη Σούδα ήταν αγκυροβολημένα το αντιτορπιλικό «Λήμνος» και η αμερικανική φρεγάτα «Ντε Βερτ». Ο Τζορτζ Μπους και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέβηκαν και στα δύο πλοία, αντάλλαξαν δώρα κι έγραψαν σύντομους χαιρετισμούς για τα πληρώματα, σε βιβλία που ήταν τοποθετημένα πάνω σε τραπέζια στα καταστρώματα. Μετά τη Σούδα, οι επίσημοι επισκέφθηκαν τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι. Τελευταίος σταθμός του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν το εξοχικό του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επεμβαίνουν στο Κυπριακό, όπως παρενέβησαν στο Κουβέιτ, ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η κατάσταση μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ είναι διαφορετική και ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί ειρηνικά. Σε άλλη ερώτηση για τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας στο κέντρο της πρωτεύουσας, είπε ότι οποιοδήποτε μέρος επισκέπτεται ένας αμερικανός πρόεδρος είναι φυσικό να δημιουργείται ένα «ενδιαφέρον». «Αλλά αυτό είναι μέρος του νοήματος της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ