Ντόρα Μπακογιάννη

Ελληνίδα πολιτικός του φιλελεύθερου χώρου. Διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων (2003-2006) και Υπουργός Εξωτερικών (2006-2009), ενώ διεκδίκησε ανεπιτυχώς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2009.

Η Θεοδώρα (Ντόρα) Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1954 και είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου, γόνου ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών. Σε ηλικία 14 ετών έφυγε με την οικογένεια της στο Παρίσι, λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας. Επέστρεψε αμέσως μετά την πτώση της χούντας τον Ιούλιο του 1974 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε τον 39χρονο δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη, γνωστό από τις αντιστασιακές του εκπομπές στη γερμανική «Ντόιτσε Βέλε». Το ειδύλλιο πλέχτηκε στο Μόναχο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπου η Ντόρα σπούδαζε πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία. Από τον γάμο τους γεννήθηκαν δύο παιδιά, η Αλεξία και ο Κωνσταντίνος (1978). Η Ντόρα συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου).

Το 1977 έδωσε εξετάσεις στο Υπουργείο Συντονισμού (νυν Οικονομίας) και προσελήφθη ως υπάλληλος στη Διεύθυνση Θεμάτων της ΕΟΚ. Στην πολιτική ζυμώθηκε από πολύ μικρή, αλλά απέκτησε άμεση επαφή με την κεντρική πολιτική σκηνή το 1984, όταν ανέλαβε υπεύθυνη του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 1989 είναι μια κομβική χρονιά για την Ντόρα Μπακογιάννη. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο σύζυγός της Παύλος (βουλευτής της ΝΔ στη μονοεδρική της Ευρυτανίας), δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας και επανεκλέγεται στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις της 8ης Απριλίου του 1990 και της 10ης Οκτωβρίου του 1993.

Την 1η Οκτωβρίου του 1990 αναλαμβάνει το πρώτο της κυβερνητικό πόστο, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και στις 3 Δεκεμβρίου 1992 το Υπουργείο Πολιτισμού. Στις εκλογές του 1996 αλλάζει εκλογική περιφέρεια και από την Ευρυτανία μετακομίζει στην Α' Αθήνας. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996 εκλέγεται πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας και επανεκλέγεται, πάλι πρώτη, στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000.

Μετά την ήττα της Ν.Δ. το 1993 και την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη πιέσθηκε να αναλάβει την ηγεσία της «μητσοτακικής» ομάδας. Η ίδια πιστεύει ότι δεν είχε έλθει ακόμα η ώρα της. Στις εσωκομματικές εκλογές του 1997, που ανέδειξαν τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. υποστήριξε τον Γιώργο Σουφλιά. Γρήγορα, όμως, οι σχέσεις της με τον τέως πρωθυπουργό αποκαταστάθηκαν και τον Σεπτέμβριο του 1997 ανέλαβε υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και από τον Μάιο του 2000 επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του κόμματος. Θα προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Κύπρο, και θα διαταράξει τις σχέσεις της με τον κύπριο πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, όταν θα υποστηρίξει το 2003 το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού. Ενδιάμεσα θα τελέσει τον δεύτερο γάμο της με τον ναυλομεσίτη και αθλητικό παράγοντα Ισίδωρο Κούβελο (1998).

Στις 29 Μαρτίου του 2002 αποδέχεται την πρόταση του Κώστα Καραμανλή να είναι υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2002. Στις 20 Οκτωβρίου εκλέγεται πανηγυρικά με ποσοστό 60,6%, το μεγαλύτερο που έχει πάρει ποτέ δήμαρχος στην Αθήνα. Η Ντόρα Μπακογιάννη καταρρίπτει και ένα άλλο ρεκόρ. Είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας. Στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου σώζεται από θαύμα, όταν δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2006 παραιτείται από τη δημαρχία και επανακάμπτει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 είναι υποψήφια στην Α' Αθηνών, όπου και εκλέγεται για άλλη μία φορά πρώτη. Στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει εκ νέου το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τη συντριπτική ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 υποβάλλει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος (12 Οκτωβρίου), βασιζόμενη στις οργανωτικές της ικανότητες και την επιρροή της στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η ανάδειξη της στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλείται από τους πολιτικούς παρατηρητές, αλλά η πρόταση του συνυποψηφίου της Δημήτρη Αβραμόπουλου για εκλογή του αρχηγού από τη βάση του κόμματος αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού. Στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 ηττάται καθαρά από τον Αντώνη Σαμαρά (50,02% των ψήφων έναντι 39,72%).

Στις 6 Μαΐου του 2010, ανήμερα των 56ων γενεθλίων της, διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία, όταν υπερψηφίζει το πρώτο «μνημόνιο», αψηφώντας την κομματική γραμμή. Στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου πρωτοστατεί στην ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενός κόμματος με φιλελεύθερες θέσεις και αρχές, το οποίο, όμως, αποτυγχάνει να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 (ανήμερα των 58ων γενεθλίων της), καθώς λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 3%. Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η Ντόρα Μπακογιάννη επανακάμπτει στη Νέα Δημοκρατία και τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα εκλεγεί βουλευτής, αλλά δεν θα αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Σαμαρά.