Οι επίσημες επισκέψεις αμερικανών προέδρων στην Ελλάδα —  Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: 14 - 15 Δεκεμβρίου 1959

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, με την αίγλη του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισκέφθηκε και την Αθήνα τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1959, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοδείας του στην Ευρώπη. Του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον βασιλιά Παύλο, τον διάδοχο Κωνσταντίνο, τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και σύσσωμη την κυβέρνηση της ΕΡΕ, που τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου 1959.

Κατά μήκος της διαδρομής μέχρι το κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί για να τον επευφημήσουν «με ηρεμία και ελεγχόμενη θερμότητα, με αξιοπρέπεια μάλλον παρά με άγριο ενθουσιασμό», όπως έγραψε στην ανταπόκρισή του ο απεσταλμένος του πρακτορείου ειδήσεων «Γιουνάιτεντ Πρες». Σε κάποια σημεία της διαδρομής, αριστεροί πολίτες κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «Ύφεσις – Ειρήνη – Ζήτω η Ύφεσις». Αμέσως μετά την άφιξη της πομπής στο κέντρο της Αθήνας, ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και στη συνέχεια άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Την επομένη, 15 Δεκεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε από το βήμα της Βουλής και αφού εξήρε την ιδέα της «ειρήνης εν ελευθερία», είπε τα χαρακτηριστικά:

Η παρούσα Κυβέρνησίς σας και οι ηγέται της, ο διακεκριμένος Πρωθυπουργός σας, δημιουργούν ένα σύνολον επιτευγμάτων, τα οποία καθιστούν τούτους αξίους διαδόχους των ενδόξων προγόνων των.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον βασιλιά Παύλο στα Ανάκτορα, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο κοινό ανακοινωθέν, αφού διατρανώνεται η πίστη των δύο χωρών στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, αναφέρονται και τα εξής:

Ο Έλλην πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθείαν του εκτίμησιν δια την αναληφθείσαν υπό του Προέδρου Αϊζενχάουερ μεγάλην προσπάθειαν υπέρ της ειρήνης. Αμφότεροι συνεφώνησαν επί της ανάγκης όπως επιδιωχθή η εδραίωσις της παγκοσμίου ειρήνης κατά τρόπον εγγυώμενον την ανεξαρτησίαν όλων των εθνών και την ελευθερίαν του ατόμου. Αντηλλάγησαν απόψεις αφορώσαι τας περιοχάς του Κόσμου, αίτινες ιδιαιτέρως ενδιαφέ­ρουν την Ελλάδα. Ελήφθη μετά προσοχής υπ’ όψιν η ιδιάζουσα θέσις αυτής εις τα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ, αναγνωρίζωντας ειδικός οικονομικός συνθήκας υφ’ ας τελεί η Ελλάς, εξέφρασε τον θαυμασμόν του δια την συντελουμένην εν Ελλάδι πρόοδον και επεβεβαίωσεν εκ νέου το ενδιαφέρον του αμερικανικού λαού δια την ασφάλειαν και την οικονομικήν ανάπτυξιν της Ελλάδος...

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του σε αμερικανό δημοσιογράφο, για τον Αϊζενχάουερ, εί­πε πως «ήταν θαύμα - γεμάτος από ιδεαλισμό και ρεαλισμό». Αντίθετα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος δεν φαίνεται να παρέμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και μίλησε για μέτρα συγκεκριμένα υπέρ της ασφάλειας της χώρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ