Νίκος Θέμελης

Νίκος Θέμελης (1947 – 2011)
Νίκος Θέμελης (1947 – 2011)

Έλληνας πεζογράφος, με εμπορική και κριτική αποδοχή.

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά τη στρατιωτική του θητεία συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου έκανε το διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1975).

Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 ταύτισε την επαγγελματική του καριέρα με την πολιτική, καθώς υπήρξε συνεργάτης επί σειρά ετών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη· από το 1981, όταν ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση της «Αλλαγής» έως τον Μάρτιο του 2004, όταν παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Κώστα Καραμανλή.

Στο χώρο της πεζογραφίας εμφανίστηκε το 1998 με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση», που ήταν το πρώτο του συγγραφικό έργο εκτός του πεδίου της επιστήμης του. Συγγραφέας με ιδιαίτερη ιστοριογραφική ευαισθησία, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη μοίρα του ελληνισμού, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι ήρωές του αναζητούν απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν οράματα, ψάχνουν το παρελθόν για να καταλάβουν το σήμερα, για να σχεδιάσουν το μέλλον.

Τα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ κάποια από αυτά μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα τουρκικά και τα σερβικά. Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» για το μυθιστόρημά του «Η Ανατροπή» και το 2009 με το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης της Κύπρου.

Ο Νίκος Θέμελης πέθανε στις 20 Αυγούστου 2011, σε ηλικία 64 ετών.

Εργογραφία

  • Η αναζήτηση (Κέδρος, 1998)
  • Η ανατροπή (Κέδρος, 2000)
  • Η αναλαμπή (Κέδρος, 2003)
  • Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (Κέδρος, 2005)
  • Μια ζωή δυο ζωές (Κέδρος, 2007)
  • Οι αλήθειες των άλλων (Κέδρος, 2008)
  • Η συμφωνία των ονείρων (Μεταίχμιο, 2010)
  • Η αναχώρηση (Μεταίχμιο, 2014)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ