Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κύπριους ποιητές, με ξεχωριστή θέση στην ελληνική ποιητική γραμματεία. Η ρωμαλέα ποίησή του έχει ως πηγή έμπνευσης τον κυπριακό χώρο και τον κόσμο της Κύπρου, ιδιαίτερα δε επικεντρώνεται στη μεγάλη κυπριακή τραγωδία από το 1974 και εξής, την οποία και προεκτείνει σε δραματικές πανελλήνιες και πανανθρώπινες διαστάσεις.

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1940 στην Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου (1958), σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1958-1964), παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα (1962-1963) και Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου (1972-1973).

Υπηρέτησε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση (1965-1968) και για τριάντα χρόνια (1968-1998) στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), από το οποίο αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια κι εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Πρώτη πηγή» το 1961 στην Αθήνα. Συνολικά εξέδωσε δεκαέξι ποιητικές συλλογές και τρεις τόμους δοκιμίων. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (για το βιβλίο «Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι», 1997), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου (για τα βιβλία «Το αγγείο με τα σχήματα», «Αχαιών Ακτή», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα») και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (για την «Μεθιστορία», 1996).

Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για την ποιητική συλλογή «Θόλος» και το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη το 2003 για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Έλαβε ακόμη το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο (1998), το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2007), το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη (2008) και το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2019).

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης είναι επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2013), του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2023) και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2023).

Επίσης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Για το έργο του έχουν εκπονηθεί μονογραφίες και διδακτορικές διατριβές, ενώ περιοδικά στην Ελλάδα έχουν αφιερωματικά τεύχη σ' αυτό. Μεταφράσεις ποιημάτων του κυκλοφορούν σε δεκαεννέα αυτοτελείς εκδόσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Σουηδικά, Σερβικά, Βουλγαρικά, Ρουμανικά και Αλβανικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ