Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης: Ένας πρωτοπόρος της σύγχρονης Ορθοπαιδικής

Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης (1927 – 2022)
Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης (1927 – 2022)

Ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης ήταν καθηγητής της ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο. Ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης θεωρείται εκ των πρωτοπόρων της σύγχρονης Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και εξειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στην Ορθοπαιδική Κλινική στο ΕΚΠΑ υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το 1960 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Το 1965 εξελέγη υφηγητής στην έδρα της Oρθοπαιδικής και το 1969 Τακτικός καθηγητής. Διετέλεσε διευθυντής της Oρθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1969 έως το 1994. Το 1978 ίδρυσε το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος (ΕΕΠΜΣ) «Θ. Γαροφαλίδης» στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, ενώ συνετέλεσε στην δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων του νοσοκομείου, όπως η Μικροχειρουργική Κλινική, η Κλινική Αθλητικών Κακώσεων και το Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης. Το πανεπιστημιακό έτος 1974-1975 εξελέγη Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής και το 1976-1977 συγκλητικός. Το 1994, αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και του απονέμεται ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή της Oρθοπαιδικής.

Ο καθηγητής Χαρτοφυλακίδης κατά τα 35 χρόνια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και συνέγραψε για τη διδασκαλία τους τρία βιβλία. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Oρθοπαιδικής Εταιρείας το 1969, Πρόεδρος του Κολεγίου των Ελλήνων Oρθοπαιδικών (1983-1988) και Πρόεδρος της Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας (1969-1982).

Κατά καιρούς κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις σε πολλά νοσοκομεία και ιδρύματα (ΚΑΤ, Τσαγκάρη, Συγγρού, Παιδιατρικό Πεντέλης) και διετέλεσε μέλος διαφόρων Επιτροπών για θέματα υγείας και εκπαίδευσης. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Oρθοπαιδική Εταιρεία, Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, American Orthopaedic Association, British Orthopaedic Association και American College of Surgeons).

Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες και υπήρξε επισκέπτης ομιλητής πολλών Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συγγράψει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και περί τις 100 σε διεθνούς φήμης ξένα επιστημονικά περιοδικά, 25 από τις οποίες δημοσιεύτηκαν μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο και αποτελούν προσωπική συμβολή του στη μελέτη των παθήσεων του ισχίου και της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Πολλές από τις εργασίες του και τις πρωτότυπες επιστημονικές του απόψεις αναφέρονται συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία. Η ταξινόμησή του της συγγενούς παθήσεως του ισχίου στους ενήλικες (Hartofilakidis classification of congenital hip disease in adults) χρησιμοποιείται σήμερα στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα του κόσμου.

Μέχρι και τα τελευταία χρόνια εξακολουθούσε με το ίδιο ενδιαφέρον τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές του δραστηριότητες, προσφέροντας τις υπηρεσίες και την πείρα του όπου του ζητήθηκε. Υπήρξε μέλος της επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και Επιστημονικός Διευθυντής (εθελοντής) της Πολυκλινικής του Oλυμπιακού Χωριού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το 2019 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (EFORT) για τη διεθνή προσφορά του στην Ορθοπαιδική.

Ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης απεβίωσε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 95 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Γκόργκα και πατέρας δύο παιδιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ