Βασίλης Γολεμάτης: Ένας πρωτοπόρος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Βασίλης Γολεμάτης (1929 – 2023)
Βασίλης Γολεμάτης (1929 – 2023)

Από τους κορυφαίους έλληνες χειρουργούς, ο Βασίλης Γολεμάτης υπήρξε εκ των πρωτοπόρων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην Ελλάδα και ο πρώτος που χειρούργησε σε Πανεπιστημιακή Κλινική ασθενείς με AIDS, σε μια περίοδο που ο φόβος της νόσου ήταν έντονος, ενώ με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις συνέβαλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Ο Βασίλης Γολεμάτης γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Βοιωτίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών το 1955 και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στο «Αρεταίειο», έχοντας ως δασκάλους τον Καθηγητή Χειρουργικής Χάρη Τουλ (1897-1980) και τον τότε Υφηγητή και μετέπειτα καθηγητή Παναγιώτη Χρυσοσπάθη (1915-2015). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 1989 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.

Στη σπουδαία σταδιοδρομία του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του έως τα 92 του χρόνια. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» η μονάδα ασθενών με AIDS.

Ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής χειρουργικής στο διεθνή χώρο. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του πορείας, ο καθηγητής Γολεμάτης συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες Έλληνες φοιτητές και νέους ιατρούς να θητεύσουν εκεί. Έγραψε σειρά από σημαντικά συγγράμματα.

Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος, που κυριολεκτικά αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά στους ασθενείς. Ένας μεγάλος έλληνας ιατρός, που τίμησε απόλυτα τον όρκο του Ιπποκράτη. Οι εκατοντάδες μαθητές του, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και του κόσμου, είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά του.

Ο Βασίλης Γολεμάτης πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, το οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια. Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Νίκη – επίσης ιατρό – τις τρεις κόρες τους, τους γαμπρούς του και τα τέσσερα εγγόνια του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ