Χρίστος Καράς: Ο δημιουργός της «Διαστημικής Ποίησης»

Χρίστος Καράς (1930 – 2023)
Χρίστος Καράς (1930 – 2023)

Ο ζωγράφος Χρίστος Καράς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης «γενιάς του ‘60». Ύστερα από ένα σύντομο αλλά γόνιμο πέρασμα από την αφαίρεση, στράφηκε προς την παραστατική ζωγραφική, την οποία εμπλούτισε με στοιχεία του σουρεαλισμού και του μαγικού ρεαλισμού. Ανάμεσα στις μνημειακές συνθέσεις του ξεχωρίζει το έργο του «Διαστημική Ποίηση», που κοσμεί το σταθμό Χαλανδρίου του Μετρό της Αθήνας.

Ο Χρίστος Καράς γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1930 στα Τρίκαλα. Ύστερα από διετή φοίτηση στη Πάντειο (1948-1950), σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1951-1955), με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιάννη Παππά. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε νωπογραφία (φρέσκο) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1957-1960) και παρέμεινε στη Γαλλία έως το 1963, ταξιδεύοντας και αποκομίζοντας εμπειρίες σε γειτονικές χώρες, όπως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Διαστημική Ποίηση», έργο του Χρίστου Καρά που κοσμεί το σταθμό Χαλανδρίου του ΜετρόΤο 1963 μετείχε στην ίδρυση της ομάδας «Τομή» και το 1976 του «Συνδέσμου Καλλιτεχνών», στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανανέωση του καλλιτεχνικού κλίματος στην Ελλάδα. Από το 1973 έως το 1975, με υποτροφία του Ιδρύματος Φορντ, εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Κατά το διάστημα αυτό επισκέφτηκε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1961 στην γκαλερί «Ζυγός», ενώ ήδη από το 1952 άρχισε να παίρνει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις: Γ Μπιενάλε Νέων Παρίσι (1963), Ζ Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1965), Μπιενάλε Σάο Πάολο (1967), Μπιενάλε Βενετίας (1984) και Δ Μπιενάλε Ευρωπαϊκής Χαρακτικής Μπάντεν - Μπάντεν (1985).

Η τελευταία ατομική έκθεσή του ήταν το 2022 με τίτλο «Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός» στην Sianti Gallery της Αθήνας, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Παράλληλα με την έκθεση είχε κυκλοφορήσει το ομότιτλο βιβλίο, από τις εκδόσεις Νίκας. Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Ο Χρίστος Καράς πέθανε στις 16 Απριλίου 2023, σε ηλικία 92 ετών. « Ο Χρίστος Καράς κατατάσσεται στους δημιουργούς, που έφεραν ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη. Ο Καράς επίμονα αγωνιζόταν για την κατάκτηση μιας νέας εικόνας από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας έως και τα 93 του χρόνια» έγραψε ο θεωρητικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, γνωστοποιώντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση θανάτου του σπουδαίου έλληνα ζωγράφου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ