Ανδρέας Καβαφάκης: Ο πρώτος εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» που έπεσε θύμα του Εθνικού Διχασμού

Ανδρέας Καβαφάκης (1873 – 1922)
Ανδρέας Καβαφάκης (1873 – 1922)

Ο Ανδρέας Καβαφάκης ήταν έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης, ένα από τα «επώνυμα» θύματα του Εθνικού Διχασμού και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ελληνικός στρατός έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα στα μέτωπα της Μικράς Ασίας. Υπήρξε ο πρώτος εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που συνεχίζει μέχρι σήμερα την κυκλοφορία της.

Ο Ανδρέας Καβαφάκης γεννήθηκε το 1873 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Σπούδασε στη γενέτειρά του και στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών και Ηθικών Επιστημών.

Ο “διωγμός” του στην Αθήνα και ο «Ελεύθερος Τύπος»

Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στις ελληνόφωνες εφημερίδες του Καΐρου «Ταχυδρόμος», «Φως» και «Κάιρον» και από το 1909 στις εφημερίδες «Θάρρος» και «Αμερόληπτος» της Κωνσταντινούπολης. Διώχθηκε λόγω της αρθρογραφίας του εναντίον των Νεότουρκων και κατέφυγε στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες.

Στις 14 Αυγούστου 1916 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ως όργανο στην Αθήνα του Κινήματος Εθνικής Αμύνης της Θεσσαλονίκης. Η πολιτική τοποθέτησή του υπήρξε, από την πρώτη στιγμή του Εθνικού Διχασμού, βενιζελική και ο αριθμός των συνεργατών του στην εφημερίδα απαρτιζόταν από εξαίρετες προσωπικότητες του Τύπου και των γραμμάτων. Ο «Ελεύθερος Τύπος» διέκοψε την έκδοσή του για πέντε μήνες (18 Νοεμβρίου 1916 – 15 Μαρτίου 1917), κατά την περίοδο των «Νοεμβριανών».

Ο Καβαφάκης ως αρθρογράφος ήταν οξύς και απέδιδε πολύ μεγάλη σημασία στην ειδησεογραφική ενημερότητα, την εικονογραφημένη δημοσιογραφική έρευνα και την αρτιότητα της γενικής εμφάνισης της εφημερίδας του. Κατά τη διάρκεια του κινήματος της Θεσσαλονίκης διορίστηκε διευθυντής τού Γραφείου Τύπου της Ανωτέρας Διευθύνσεως Εξωτερικών της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η δολοφονία του

Τις βραδινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου 1922, επιστρέφοντας από τα γραφεία της εφημερίδας του, δολοφονήθηκε έξω από την οικία του επί της οδού Τροίας 3 στη συνοικία Κυψέλη της Αθήνας. Ως δράστης της ένοπλης επίθεσης συνελήφθη ο 30χρονος Αντώνης Μαστραντώνης, ο οποίος ανήκε σε αντιβενιζελική οργάνωση και βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Επιπροσθέτως ήταν χρήστης ναρκωτικών και επιληπτικός. Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη λύπη και ζωηρή αγανάκτηση, η δε κηδεία του την επομένη ήταν πάνδημη και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Τη συνέχιση της έκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου» ανέλαβαν ο γιος του Χρήστος Καβαφάκης (1904-1986) και ο θείος του Διομήδης Καβαφάκης (1889-1935). Τον Μάιο του 1927 η εφημερίδα διέκοψε την έκδοσή της και επανεκδόθηκε για λίγο το 1963 από τον Χρήστο Καβαφάκη και τον Κίτσο Τεγόπουλο (1920-2006), εκδότη αργότερα της «Ελευθεροτυπίας».

Τον Απρίλιο του 1983 τον τίτλο αγόρασε ο επιχειρηματίας Άρης Βουδούρης. Αρχικά η εφημερίδα υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μέχρι σήμερα τη Νέα Δημοκρατία. Το 2006 πέρασε στην ιδιοκτησία του ζεύγους Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και από το 2009 μέχρι σήμερα εκδίδεται από τον Αλέξη Σκαναβή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ