Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης

Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης  (1908 – 1991)
Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης (1908 – 1991)

Νεοφανής άγιος της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης αγιοκατατάχθηκε στις 14 Ιουνίου 2022 και η μνήμη του τιμάται στις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία της εκδημίας του. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την ανακομιδή του σκηνώματός του, το οποίο παραμένει σχεδόν άφθαρτο σε παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, κοντά στη Λαμία.

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Κορκολιάκος γεννήθηκε το 1908 στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με εκκλησιαστικούς κύκλους και αποφάσισε να γίνει κληρικός. Εκάρη μοναχός κι έλαβε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε διάκονος, ιερέας κι έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Οι σπουδές του έφθαναν μέχρι το Σχολαρχείο (σημερινό Λύκειο). Ωστόσο, η συνεχής μελέτη των ιερών βιβλίων, των κειμένων της Εκκλησίας, των βιβλίων του αναλογίου, είχαν κάνει τον π. Βησσαρίωνα άνθρωπο ευρύτατα και βαθύτατα μορφωμένο θεολογικά.

Το σκήνωμα του Οσίου ΒησσαρίωνοςΓεμάτος πνευματικά εφόδια, το 1935, ύστερα από πρόσκληση του επίσης Μεσσήνιου μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο Βησσαρίων πήγε στην Καρδίτσα, όπου διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέλαβε πολλές και δύσκολες αποστολές. Αναφέρεται ότι βοήθησε πολλούς πατριώτες κι έσωσε με προσωπικές παρεμβάσεις του παιδιά που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί.

Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο Πόλεμο έφυγε από την Καρδίτσα και μετά το 1955 εισήλθε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, κοντά στη Λαμία, με την προτροπή του επίσης Πελοποννήσιου ηγούμενου της Γερμανού (Δημάκου), του Παπά-Ανυπόμονου της Εθνικής Αντίστασης και συνοδοιπόρου του Άρη Βελουχιώτη. Εκεί υπηρέτησε ως πνευματικός της μονής, ενώ παράλληλα πήγαινε σε νοσοκομεία της Λαμίας, έβλεπε ασθενείς, τους παρηγορούσε και τους εξομολογούσε.

Ο π. Βησσαρίων εξεδήμησε εις Κύριον την 22α Ιανουαρίου 1991 στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας και τάφηκε στο μοναστήρι, όπου εγκαταβιούσε.

Τον Μάρτιο του 2006 έγινε η εκταφή του, λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του μοναστηριού. Το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και όταν οι μοναχοί το άνοιξαν διαπίστωσαν ότι το σκήνωμά του ήταν άφθαρτο. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και απασχόλησε για καιρό το πανελλήνιο.

Η αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Βησσαρίωνος έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 14 Ιουνίου 2022 και στις 31 Αυγούστου του ιδίου έτους η υπογραφή της Συνοδικής Πράξης της αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ