Σωτήριος Θεοχαρόπουλος

Σωτήριος Θεοχαρόπουλος (? – 1854)
Σωτήριος Θεοχαρόπουλος (? – 1854)

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος ήταν πρόκριτος της επαρχίας Καλαβρύτων, που μετείχε στην Επανάσταση του 1821 και διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τους σκοπούς του Αγώνα.

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Καλαβρύτων. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και διέθεσε σημαντικά ποσά για τη διάδοση των ιδεών της. Πήρε μέρος στη Συνέλευση της Βοστίτσας (26 – 29 Ιανουαρίου 1821) και στη συνέχεια στη σύσκεψη της Αγίας Λαύρας (10 ή 13 Μαρτίου 1821).

Στη συνέχεια πήγε στην περιοχή Ζαρουχλέικα Αχαΐας, με σκοπό την προετοιμασία της εξέγερσης εναντίον του τούρκου κατακτητή. Στις 21 Μαρτίου 1821 συμμετείχε στην πολιορκία και την παράδοση των Καλαβρύτων, που θεωρείται η πρώτη στρατιωτική ενέργεια του Αγώνα.

Στις 25 Μαρτίου, λίγο μετά την ύψωση της επαναστατικής σημαίας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανών την Πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας, μετείχε σε σύσκεψη προκρίτων στην Πάτρα, στην οποία αποφασίστηκε η πολιορκία του κάστρου που κατείχαν οι Τούρκοι. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση επαναστατικής επιτροπής με την ονομασία Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο, μέλος του οποίου υπήρξε ο Θεοχαρόπουλος.

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος πήρε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο. Επικεφαλής σώματος Καλαβρυτινών πολέμησε στην Κόρινθο, στο Λεβίδι (14 Απριλίου 1821), στην Τρίπολη (Πολιορκία και Άλωση της Τριπολιτσάς) και την Πάτρα, ενώ παράλληλα προσέφερε διάφορα ποσά για τις ανάγκες της Επανάστασης. Το 1824 προήχθη σε στρατηγό. Επίσης, πήρε μέρος ως πληρεξούσιος Καλαβρύτων στην Γ’ Εθνοσυνέλευση, που διεξήχθη στην Επίδαυρο (6 – 16 Απριλίου 1926), στην Ερμιόνη και την Τροιζήνα (19 Μαρτίου5 Μαΐου 1827), καθώς και στην Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους (11 Ιουλίου6 Αυγούστου 1829).

Επί Όθωνος χρημάτισε ταμίας Αχαΐας και Ήλιδος (1835), πήρε μέρος ως πληρεξούσιος Καλαβρύτων στην Εθνοσυνέλευση του 1843 που κατάρτισε και ψήφισε το Σύνταγμα του 1844 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως γερουσιαστής.

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 1854.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ